Happy Konijn

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven. De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo zijn in 2017 een gezamenlijk ontwikkeld initiatief gestart om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen.

Konijnen bij Groenrijk Middelburg

Er is veel en goede informatie beschikbaar over het houden van konijnen, maar blijkbaar bereikt die de consument onvoldoende. Met het initiatief Happy Konijn stimuleren Dierenbescherming en brancheorganisatie Dibevo een sterkere rol van ondernemers in dierenwinkels en tuincentra om hun klanten te vertellen, en vooral ook te laten zien, hoe het beter kan. Een gezond en gelukkig konijn is uiteindelijk voor iedereen beter.

Waarom nu deze aandacht voor het konijn?

Het konijn staat op nummer 4 op de lijst van meest gehouden huisdieren in Nederland; er zijn er zo’n 0,5 miljoen van. Het konijn is vaak een geliefd en gewaardeerd onderdeel van het gezin, maar uit onderzoek blijkt echter dat veel eigenaren helaas te weinig weten over hoe je konijn goed moet verzorgen.  Die onwetendheid zie je ook terug in de cijfers. Onderzoek van de NVG en Dibevo bevestigt de eenzaamheid van het konijn: ruim de helft van de konijneneigenaren geeft aan dat ze maar één konijn houden. Happy Konijn moet dat tij keren, want een gezond en gelukkig konijn is uiteindelijk voor iedereen beter.

Happy Konijn-logo

Happy Konijn is van start gegaan in dierenspeciaalzaken en tuincentra in Maastricht, Middelburg, Gouda en Waddinxveen. Belangrijkste ingrediënten zijn:

  • aantrekkelijk gepresenteerde informatie over konijnen houden;
  • ondernemers die de klant persoonlijk aanspreken;
  • een voorbeeld in de winkel van goede huisvesting en verzorging;
  • het wijzen op het volwassen konijn in het dierenopvangcentrum als de consument zoekt naar een maatje voor een eenzaam konijn.

Niet-alledaagse samenwerking

Dat Dierenbescherming en Dibevo samen optrekken met Happy Konijn is best bijzonder. De Dierenbescherming kijkt altijd kritisch naar de verkoop van dieren en beroept zich op een zorgplicht voor het op de juiste manier houden van huisdieren in de verkoopketen. Ook voor Dibevo, de brancheorganisatie van onder meer dierenspeciaalzaken, tuincentra met een dierenafdeling en groothandelaren in dieren, is het welzijn van gezelschapsdieren van het allergrootste belang. Het streven van Dibevo is immers dat mensen veel plezier aan hun dieren beleven, en dat kan natuurlijk alleen als gezondheid en welzijn van die gezelschapsdieren op een hoog niveau gewaarborgd zijn.

Happy Konijn bij Diertotaal Utopia

Konijnen koppelen

Dibevo krijgt veel vragen over het koppelen van konijnen. Het is inderdaad een gegeven dat konijnen onderling soms erg vervelend op elkaar reageren. Het plompverloren bij elkaar plaatsen van twee volwassen konijnen is een recept voor ellende. Toch zijn ze gelukkiger samen. Daarom verwijzen we voor het koppelen van volwassen konijnen ook naar de opvang.

Jonge konijnen kunnen prima samen opgroeien, op voorwaarde dat aan de volgende regels is voldaan:

  • Voldoende ruimte en voldoende schuilplaatsen (als een konijn alleen in een schuilplek wil zitten, moet dat kunnen).
  • Combinaties met een hoge slagingskans zijn man-vrouw (denk er daarbij aan dat de man gecastreerd moet zijn als je niet wilt fokken) en vrouw-vrouw (gaat regelmatig goed, maar soms ook fout, bij gecastreerde vrouwen het minste kans op problemen)
  • Man-man gaat meestal fout, ook gecastreerde mannen is geen garantie voor succes.

Het Landelijk InformatiecentrumCentrum Gezelschapsdieren heeft twee folders beschikbaar over konijnen koppelen. Hieronder kun je ze downloaden.

Konijnen koppelen - waarom en met wie

Konijnen koppelen - het koppelproces

Folder over het matchen van twee konijnen