Voerpuzzels en voerspelletjes: een dier wil werken voor de kost

Voor mensen is werken vaak iets heel anders dan spelen, maar bij dieren gaan die twee prima samen. Huisdieren houden van een uitdaging en vinden het leuk om spelenderwijs op zoek te gaan naar hun voer. En dat kan prima met een voerpuzzel of een voerspelletje.

Voerpuzzel hond

De meeste huisdieren worden gelukkig prima verzorgd. Ze krijgen een mooi, schoon verblijf, op tijd hun natje en hun droogje en voldoende aandacht. Klinkt goed, maar toch… Een beetje saai is het wel. In de natuur zijn dieren druk bezig om een territorium te verdedigen, zichzelf veilig te houden en hun eigen kostje bij elkaar te zoeken. Voor een huisdier dat alles voorgeschoteld krijgt, ligt verveling al snel op de loer.

Sloom of stout

Een  huisdier dat niks te doen heeft, kan sloom en te dik worden. Ongezond natuurlijk, en zo’n dier is voor zijn eigenaar ook veel minder boeiend. Maar een huisdier dat zich verveelt, kan ook heel lastig worden. Als hij niks te doen krijgt, verzint hij zelf wel wat!

Voerpuzzel kat

Zo kan een papegaai aandacht trekken door te schreeuwen, begint het konijn aan de meubels te knagen of blaft de hond elke voorbijganger de straat uit. Niet fijn voor de baas, maar die frustratie is ook niet leuk voor het dier zelf.

Liever werken voor de kost

Geestelijk en lichamelijk bezig blijven is dus belangrijk voor het welzijn van onze huisdieren. En dat lijken ze zelf ook te weten. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat veel dieren er zelf voor kiezen om te werken. Als ze de keuze krijgen tussen een bakje waarin hun voer zo voor het grijpen ligt, of voer waarvoor ze een beetje hun best moeten doen, laten ze vaak het gemakkelijke voer links liggen.

hond naar dierenpension Lees ook:
Zo kies je een goed dierenpension voor je hond of kat


Voerverrijking

Voerspelletjes, met een mooi woord voerverrijking genoemd, zijn dan ook voor veel huisdieren een geweldige manier om hun dagelijks leven interessanter te maken. Voor elke diersoort is wel iets te verzinnen.

Voerpuzzel papegaai

Je moet natuurlijk wel rekening houden met de mogelijkheden van je huisdier. Een voerpuzzel met diepere gaten kan voor een hond met een platte neus erg frustrerend zijn… En dieren die hun voorpootjes gebruiken om iets vast te pakken, kunnen weer andere dingen dan dieren die het met bek of snavel moeten doen.

Voerpuzzel of voerspelletje

Voor honden en katten zijn inmiddels allerlei voerpuzzels en spelletjes op de markt, zoals voerballen of spellen met schuifjes, kokertjes of bakjes. Sommige daarvan zijn ook prima bruikbaar voor andere dieren, zoals konijnen of cavia’s! Ook voor knagers en papegaaien wordt het assortiment in de dierenwinkel steeds uitgebreider. Al deze voerspelletjes voorkomen ongewenst gedrag en gezondheidsproblemen, en geeft ook jou meer plezier met je dier!

Voerbal cavia

Klein beginnen

Let er wel op dat je het in eerste instantie gemakkelijk moeten maken voor je huisdier. Hij moet er eerst mee leren omgaan, want als het steeds niet lukt dan vindt hij het al snel niet meer leuk. Zorg dus voor succes. Zo heeft het dier een leuke uitdaging en ontdek je wat je dier allemaal kan. Vraag advies in de dierenwinkel bij jou in de buurt om een voerspelletje of voerpuzzel dat geschikt is voor je huisdier.

Verder lezen?

Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren vind je nog veel meer informatie over spelletjes doen met kat en hond en over voerverrijking bij konijnen en knaagdieren, papegaaien en zelfs kippen.

 


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. Thuis houdt Saskia 2 (bejaarde) konijnen in een ruime ren, en als ze thuis is, hebben haar konijnen de hele woonkamer ter beschikking.