Zo kies je een goed dierenpension voor je hond of kat

Vakantie of een weekendje weg: hartstikke leuk natuurlijk, maar wat als je hond of kat niet mee kan en er ook niemand is die hem of haar kan verzorgen? De oplossing? Laat je huisdier logeren in een dierenpension of dierenhotel! Da’s gemakkelijk gezegd natuurlijk, maar hoe kies je nu een dierenpension waar je hond of kat het naar zijn zin heeft? Zodat niet alleen jij vakantie hebt, maar hij of zij ook?

Hond in een dierenpension


Net zoals je een crèche uitkiest die het best bij je kind past, zou je ook de keuze voor een dierenpension heel bewust moeten maken. Je wilt immers dat je huisdier niets tekort komt en met alle liefde van de wereld wordt verzorgd door fijne mensen die verstand hebben van hun vak. Maar hoe weet je nu welk pension goed is voor je hond of kat?

Boek zo vroeg mogelijk

Als je bedenkt dat er in coronatijd heel veel honden en katten zijn aangeschaft, dan is het logisch dat er een ‘run’ ontstaat op logeerplekken in dierenpensions. Je hond of kat neem je nu eenmaal niet zo makkelijk mee naar het buitenland.

Zoals het nu gaat, boeken mensen eerst een vakantie voor zichzelf en gaan daarna op zoek naar een logeerplek voor hun huisdier. Om er vervolgens achter te komen dat er in de wijde omtrek geen dierenpension meer is dat plaats heeft voor hun dier tijdens de geboekte vakantieperiode. 

Gevolg: stress bij de huisdiereigenaar en pijnlijk last-minute gesleep met het dier. De oplossing is simpel: regel eerst de vakantie van je huisdier en boek pas daarna je eigen vakantie. Zorg er dus voor dat je heel ruim van tevoren je vakantieplannen smeedt. En heel ruim is in dit geval 8 tot 12 maanden

Kattenhotel Cats Only


Op zoek naar een dierenpension voor je hond of kat

Het handigste is om te kijken welke dierenpensions er bij jou in buurt zitten. Dat kan op Google, maar het gemakkelijkste is de Dierenpensionwijzer. Hier zie je namelijk meteen welke pensions nog een logeerplekje beschikbaar hebben voor je hond of kat in de periode dat jij op vakantie bent. Dat bespaart je nodeloos gezoek en gebel.

Pik er nu 3 dierenpensions uit en bekijk de websites voor een eerste indruk: ziet het dierenhotel er goed uit en krijg je er een goed gevoel bij?

Bezoek het dierenpension van tevoren

Bel het pension vervolgens voor een afspraak voor een bezoek en/of een rondleiding. Neem je huisdier niet mee; dat brengt alleen maar onrust voor de andere dieren. Maak een praatje met de dierenpensionhouder. Kijk goed hoe de dieren zijn gehuisvest: zitten er dieren bij elkaar of juist allemaal apart? Zien de verblijven er schoon en veilig uit? Mogen honden allemaal tegelijk samen buiten spelen of zoekt de pensionhouder de honden uit die het best bij elkaar passen? Hoe vaak worden honden uitgelaten en is er tijd voor persoonlijke aandacht?

Kattenkamer Dierenpension Ingen


Zitten de katten in een aparte hotelkamer of juist bij elkaar in een huiselijke omgeving? Mogen de dieren hun eigen mand, kussen of kleedje van thuis meenemen en krijgen ze het voer dat ze gewend zijn? Heeft het personeel verstand van hondengedrag en gezondheid en is er een vaste dierenarts waar een pension op terug kan vallen?

Stel veel vragen om een zo goed en compleet mogelijk beeld van het pension te krijgen.

Even wennen?

Bij sommige dierenpensions kun je je hond of kat een paar dagen of een weekend laten proeflogeren. Dat kost een paar tientjes inderdaad, maar dan heb je wel een indruk hoe je hond of kat zijn logeerpartij heeft ervaren.

Gezondheid in het dierenpension

Sommige pensions maken gebruik van een Medifonds. Dat is een tijdelijke ziektekostenverzekering voor je hond of kat waarvoor je een extra bedrag per dag betaalt. Mocht je huisdier tijdens het verblijf ziek worden, dan vergoedt het dierenpension de dierenartskosten uit het Medifonds. Er gelden wel voorwaarden voor een eventuele uitkering. Ziekten of aandoeningen die niet overdraagbaar zijn, zoals bijvoorbeeld aandoeningen van spieren of gewrichten worden niet vergoed. Overleg met de pensionhouder over de mogelijkheden.

Speelvelden dierenpension Benitons


Goed om te weten: elk Dibevo-dierenpension maakt gebruik van Algemene voorwaarden. Vraag ernaar bij je boeking. We zeggen niet dat je die helemaal letter voor letter moet gaan zitten lezen, maar het wel handig om van te voren globaal door te nemen.

Dierbaar-keurmerk

Wil je extra zekerheid en luxe voor je hond of kat? Kies dan een dierenpension met Dierbaar-keurmerk. Zo’n pension krijgt elk jaar een grondige inspectie om te controleren of het nog steeds voldoet aan een waslijst van eisen over o.a. huisvesting, verzorging en hygiëne. De inspecteur checkt ook of de ondernemer en zijn medewerkers de werkprotocollen in acht houden die garanderen dat dieren goede verzorging krijgen. Vergelijk het met een sterrenrestaurant. Gewone restaurants zijn heus niet slecht, maar een sterrenrestaurant biedt net wat meer.

Voorbereiden op vertrek naar het dierenpension

Check goed welke vaccinaties het dierenpension verplicht heeft gesteld en kijk of ze nog geldig zijn in de periode dat jij en je huisdier op vakantie gaan. Denk behalve aan je dierenpaspoort, ook aan de telefoonnummers van jouw dierenarts en een extra contactpersoon voor als het pension jou in noodgevallen niet kan bereiken. Sowieso is het altijd goed om je hond of kat te laten chippen, maar weet je ook zeker dat je dier geregistreerd staat bij een databank?

Checklist kat of hond dierenpension

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren heeft een checklist gemaakt van dingen die je vooraf moet regelen en voor vertrek moet inpakken. Superhandig!

En dan is de grote dag daar. Net als kinderen voelen honden en katten veel meer dan je denkt. Vermijd vakantiestress en breng eerst je huisdier naar het pension en ga pas daarna je koffers pakken. Dat is het rustigste voor jou én voor je huisdier.

We wensen jou en je huisdier een heel fijne vakantie!