4 (hardnekkige) misverstanden over de cavia

Sommige dieren zijn zo ingeburgerd in de Nederlandse gezinnen, dat iedereen denkt te weten hoe ze verzorgd moeten worden. De cavia is een heel ‘gewoon’ huisdier, maar helaas zijn er een paar hardnekkige misverstanden die hoognodig de wereld uit moeten.

Cavia op schoot
 

Misverstand 1: Konijnenvoer is geschikt voor cavia’s

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom moet dat dus in de voeding aanwezig zijn. Konijnenvoer – zonder dat je vitamine C bijgeeft – is dus niet geschikt voor cavia’s. Ook belangrijk: vitamine C is beperkt houdbaar. Aan duurdere caviavoeders is een preparaat toegevoegd dat de houdbaarheidsduur vergroot.

Misverstand 2: Mengvoer is minder gezond dan biks

In principe is het vrolijk gekleurde mengvoer net zo gezond als de veel saaier uitziende brokjes (pelletvoer) voor cavia’s. Belangrijk is echter dat het mengvoer volledig wordt opgegeten. Als een cavia zelf zijn voer kan uitzoeken, en het bakje wordt bijgevuld voordat de bodem is bereikt, is de kans groot dat hij alleen de lekkerste (lees: gekleurde) stukjes voer eruit pikt. Daardoor kunnen voedingstekorten ontstaan. Wat dat betreft zijn cavia’s net tieners: geen mooier leven dan een leven op cola en friet. De vraag is alleen of dat een lang en gezond leven wordt...

Let ook op dat je niet te veel voert, cavia’s worden snel te dik. Een gezonde cavia heeft per dag ongeveer twintig gram brokjes nodig.

Misverstand 3: Cavia’s hebben minder hooi nodig dan konijnen

Als je een Vlaamse reus vergelijkt met een cavia gaat dit wellicht op, maar dan puur vanwege het verschil in lichaamsgrootte. Over het algemeen mag je stellen dat een cavia net zoveel behoefte aan ruwvoer heeft als een konijn. Goede kwaliteit (vers, geurig) hooi dient altijd aanwezig te zijn. Zonder ruwvoer wordt het maag-darmkanaal onvoldoende gestimuleerd en dat kan tot klachten leiden.

Cavia met voerbal

Misverstand 4: Hoe meer knaagmateriaal, hoe beter

Cavia’s knagen graag en om ze gelukkig te houden is het belangrijk om knaagmateriaal aan te bieden. Wilgenhout is prima geschikt voor cavia’s en andere kleine knagers, maar er is een aantal knaagmaterialen die niet geschikt zijn. De belangrijkste daarvan zijn calciumhoudende knaag- en likstenen. Cavia’s komen uit een arme omgeving en zullen met deze stenen te veel calcium of zout opnemen waardoor ze ernstig ziek kunnen worden. Ze kunnen er onder andere blaasstenen van krijgen. Het is daarom raadzaam deze producten niet voor cavia’s te kopen. Voor cavia’s die in de groei – of drachtig – zijn, zijn calciumhoudende knaagstenen wel acceptabel, maar niet nodig.


Janine VerschureOver de auteurs

Janine Verschure schrijft en fotografeert voor een groot aantal dierenbladen, maar runt ook haar eigen blad als uitgever van Kattenmanieren. Daarnaast is ze de auteur van verschillende boeken over dieren, o.a. over honden, katten, paarden en geiten.
Gerrit Hofstra
Gerrit Hofstra is adjunct-secretaris wet- en regelgeving levende dieren en planten bij Dibevo en is lid van de commissie van deskundigen van het Dierbaar-keurmerk. Gerrit heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een expert op het gebied van reptielen, amfibieën, (exotische) zoogdieren, vissen en vogels.