Zo stop je het verharen van je kat

Haren, haren, haren… Katten en zeker ook hondenliefhebbers weten hoe vervelend het is om steeds maar weer die ‘dust bunnies’, zoals ze het in Engeland zo mooi noemen, uit de hoeken van je kamer te moeten zuigen. Kammen lijkt hierin de enige remedie maar is het helaas allesbehalve. Vooral met het kammen van de kattenvacht haal je onbedoeld veel haar uit dat daar nog niet aan toe was. Dit haar groeit in no time weer terug waardoor je de rui niet verkort, maar juist het verhaarritme versnelt, waardoor je sneller weer een nieuwe rui kunt verwachten. Maar wat dan wel? Nou ja, stofzuigen of een goudvis nemen in plaats van een kat!

Maar even zonder gekheid, wanneer je een dier met haar in huis neemt, zal dat haar hoe dan ook een keer uitvallen en heb je dus haren in huis. Ik ben bang dat ik dat niet mooier kan maken. Natuurlijk kun je de ruiperiode wel in goede banen leiden zodat een ruiende vacht niet over hoeft te gaan in een klittende vacht.

Kat likt haren op
 

Niet doen: uitkammen van oud dood haar

Het uitkammen van oud dood haar lijkt een supersimpele en logische manier om de rui te verminderen en klitten in de vacht te voorkomen. Het is echter allesbehalve waar. Ja, natuurlijk gaat je kat in de rui en zal er haar uitvallen, maar in plaats van dat het helpt de rui te verminderen, zorgt het er juist voor dat er meteen weer een nieuwe rui wordt opgeroepen. Waardoor je kat door je goede bedoelingen in een permanente rui kan raken. Dit blog is helaas te kort om deze materie mee te nemen maar hiervoor wil ik je graag doorverwijzen naar het artikel van collega-trimster en docent Jet Bijen-Veldhoen: ‘Wees wijs met wol’.

Gemaakt om los te laten

Als je eenmaal weet dat je dus eigenlijk zo min mogelijk in mag grijpen in de vachtcyclus, wordt het nog moeilijker om te bedenken wat je dan wél mag doen. Vooral als je je dan ook nog eens bedenkt dat kattenhaar gemaakt is om los te laten. Immers: wanneer zij onder een prikstruik doorlopen zal er haar geofferd moeten kunnen worden. Deze kleine offers zijn niet zo’n probleem, maar het volledig offeren van de onderwol door een flinke borstelbeurt wel.

Waarom laten we de cyclus niet voor wat hij is en laten we onze katten hun onderhoud zelf niet doen? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Helaas lopen er heel wat katten rond die kampen met overgewicht, pijn of ziekte, stress, ouderdom of simpelweg een te grote explosieve vacht die niet te temmen is met hun eigen ideale kam: de kattentong.

Kat en tong
 

Tips!

Voor vachten die niet klitten, maar extreem verharen, wil ik je graag de volgende tips meegeven:

  1. Kammen werkt niet om verharen te verminderen! Kam jij je kat dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks helemaal door en blijven de haren maar komen? Stop er dan mee. Met heel veel geduld zal de vacht terug in zijn oude cyclus gaan en zal hij nog maar 1 of heel misschien 2 keer per jaar (bij extreem kortharen) 1 tot 2 maanden verharen.
     
  2. Wil je dan niet zozeer je kat helpen met de rui maar meer jezelf (denk hierbij aan je zwarte broek, je bankstel en rondvliegende bossen haar) dan zijn daar andere manieren voor:
    • Aai je kat met een vochtige microvezeldoek waardoor je echt alleen de losse haren afneemt en vangt in het doekje. Dit doekje bootst de kattentong na.
    • Gebruik plakrollers voor je kleren.
    • Laat je zwarte pantalons in de kast liggen gedurende de ruiperiode
    • En stofzuigen totdat je een ons weegt

Borstelmoment

Baal je na het lezen van deze tips omdat jij en je kat genieten van jullie borstelmoment? Niet getreurd: blijf dat gewoon doen, maar gebruik hiervoor borstels die zo min mogelijk schade aan kunnen richten. Denk hierbij aan een ieniemienie slickerborsteltje met zo zacht mogelijke pinnetjes, een babyborstel of de microvezeldoek waar we het eerder over hadden. Borstels zoals de ‘speciaal voor katten ontworpen’ Zoom Groom en andere rubberen borstels en handschoenen lijken onschadelijk, maar zijn af te raden. Dit omdat rubber ervoor zorgt dat haar opstroopt en er dus uitgetrokken wordt.

Groetjes Wendy
Cats Only

Foto’s: Jennifer Leigh en torbakhopper


Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon en een Noorse Boskat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), werkt ze als docent bij het Huisdier Kennis Instituut en organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals.


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.