Waarom blaffen honden (en valt het af te leren)?

Blaffen: het is normaal hondengedrag, maar kan in een aantal gevallen vervelend zijn. En niet alleen voor jou als eigenaar of de buren. Voor de hond is het ook niet altijd ontspannend.

Blaffende hond


Blaffen is soms een teken van opwinding, soms van onzekerheid of zelfs angst. Om te onderzoeken waarom de hond blaft is het goed om o.a. te kijken naar:

  • de situatie waarin de hond blaft
  • hetgeen dat het blaffen uitlokt

Om vervolgens na te gaan waaróm je hond blaft, moeten we ook kijken naar zijn emotie en motivatie. Er zijn een aantal veelvoorkomende situaties waarin blafgedrag bij honden veel voorkomt, zoals:

  • tijdens het wandelen
  • bij alleen thuisblijven
  • als er bezoek komt

Tijdens het wandelen

Je hond blaft naar mensen of honden. Wat te doen?

Om te bepalen wat de reden is dat je hond blaft, is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak kan zijn van het blaffen tijdens het wandelen. Twee veelvoorkomende redenen als je hond blaft naar (sommige of alle) voorbijgangers of andere honden:

Een gebrek aan socialisatie

Onbekend maakt onbemind. Simpel gezegd: je hond heeft in zijn jeugd geen kennis gemaakt met specifieke type mensen of honden en is er dus simpelweg niet bekend mee. De manier voor een hond om te zeggen ‘wat is dit?’, is blaffen. En ja, je hond kan er dan ook op af rennen.

Een trauma

Reageert je hond vriendelijk op heel veel verschillende soorten mensen en honden, maar blaft hij naar een bepaald type persoon of hond? Dan kan het zijn dat je hond met een vergelijkbaar persoon een slechte ervaring heeft opgedaan. Dat noemen we een trauma en een dergelijke ervaring kan afwijkend gedrag veroorzaken naar een specifieke persoon of een specifieke groep personen die lijkt op de veroorzaker van het trauma. Je hond kan na een trauma ook generaliseren en blaffen naar alle voorbijgangers en soortgenoten.

Blaffende hond tijdens wandeling


Bij alleen thuisblijven

Waarom kan ik mijn hond niet gewoon alleen thuislaten?

Een hond is een roedel dier en is dus van nature niet alleen. Je hond kan er dus erg veel moeite mee hebben als hij dat wel is. Idealiter leert de hond als pup al op zeer jonge leeftijd af en toe even gescheiden te zijn van zijn nestgenoten. Een hond moet dus leren dat op zichzelf zijn, geen reden is voor paniek. Je bent even alleen en straks is je roedel er weer. Eind goed al goed.

Echter: heeft je hond dit nooit geleerd? Heeft je hond diverse angsten? Heeft je hond (te) veel steun aan jou? Wanneer je hond een ‘rugzakje’ heeft en zeker wanneer je hond erg aan jou ‘hangt', is de kans aanwezig dat alleen zijn moeilijk voor hem is. Een hond kan ook last hebben van verlatingsangst.

Als er bezoek komt

Zeker als je hond vreemde mensen niet direct met open poten ontvangt in zijn eigen huis, kan het lastig zijn om bezoek te ontvangen.

Reageert jouw hond rustig op vreemde mensen die binnenkomen? Dan mag hij lekker los rondlopen in huis en krijgt hij alle ruimte en vrijheid. Is dat niet het geval? Je hond blaft, gromt, hapt of springt op? Dat is het belangrijk dat je je hond leert welk gedrag dan wél gewenst is. Je hond kan ruimte en vrijheid nog niet aan en heeft sturing nodig. Als je hond niet ontspannen reageert, is het dus verstandig om zelf de controle te houden over de situatie.

Blaffende hond bij bezoek


Bezoek komt voor jou, niet voor je hond. Controle is hier het sleutelwoord om de situatie voor alle partijen veilig en prettig te houden.

Hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren vraagt in eerste instantie om een helder beeld van de situatie en wat er aan de hand is: waarom blaft je hond? Honden kunnen blaffen in veel verschillende situaties en om veel verschillende redenen.

De wijze waarop je je hond het blaffen afleert, hangt samen met een duidelijk beeld van de situatie. Heb je deze situatie helder, dan kan je je verdiepen in de oplossing. Die zal afhankelijk van de situatie bestaan uit (een combinatie van):

  • aanleren van ander (rustig) gedrag in bepaalde situaties of in aanwezigheid van bepaalde ‘prikkels’;
  • stoppen en voorkomen van succes van het blafgedrag van je hond;
  • aanpassen van de situatie zodat je hond geen reden meer heeft om te blaffen;
  • je hond leren om beter met bepaalde situaties en invloeden om te kunnen gaan;
  • voorzien in de (basis) behoeften van je hond en inspelen op zijn motivatie om gewenst gedrag aan te leren.

Duidelijkheid en een consequent handelen zal er uiteindelijk voor zorgen dat het gedrag van je hond verandert en dat daarmee het blaffen minder wordt of stopt.


Judith Fick
Over de auteur

Judith Fick is hondentrainer en hondengedragstherapeut. Ze heeft gedragstesten gedaan voor DOA, Nederlands grootste dierenasiel, en doet dit ook voor de Leonberger Vereniging. Ze is werkzaam geweest als instructeur voor KNGF-geleidehonden en heeft haar eigen bedrijf Hondentaak. Ze biedt privé training voor pups, privé begeleiding bij gedragsverbetering en ze heeft een arsenaal aan onlinecursussen in haar online leeromgeving. Van online puppy cursus tot (ook hier weer) het verbeteren van gedrag, zoals blaffen in de tuin. Zelf heeft ze 2 herplaatshonden afkomstig uit Spanje.


Hondentaak privé & online hondentraining: www.hondentaak.nl