Hoe kies je een huisdier dat bij je past (en andersom)?

Huisdieren zijn verslavend. Of het nu gaat om kinderen, volwassenen of ouderen: wie eenmaal aan huisdieren begint, wil vaak niet meer zonder. Logisch, want huisdieren hebben veel positieve effecten op mensen. Gelukkig zijn er voor elke levensfase geschikte dierlijke huisgenoten te vinden!

Baby's worden al vanaf hun geboorte omringd door dieren; van pluche of in prentenboekjes, bijvoorbeeld. Een huisdier lijkt dan een logisch vervolg. Opgroeien met een huisdier heeft veel voordelen, zowel voor jonge kinderen als pubers: uit onderzoek blijkt dat huisdieren sociale steun bieden, het kind helpen zich veilig te voelen en goed zijn voor het zelfvertrouwen. Kinderen zelf noemen het dier hun beste vriend waarvan ze onvoorwaardelijke liefde krijgen en die ze altijd kunnen vertrouwen.

Slim kiezen

Daarvoor moet het kind wel goede begeleiding en het goede voorbeeld krijgen van zijn ouders. En natuurlijk moet het dier goed bij het kind en de situatie passen, want een huisdier dat tegenvalt wordt eerder een bron van frustratie dan van blijdschap. Die keuze is dus belangrijk. Konijnen en cavia’s willen niet op schoot en hamsters, zeker Syrische, slapen vaak als de kinderen wakker zijn. Ratten daarentegen kunnen goed tam worden, zijn vaak ook overdag actief en zijn goed te hanteren door niet al te jonge kinderen. Grasparkieten of valkparkieten zijn voor wat oudere kinderen leuke kameraadjes. Bedenk wel dat het geen knuffeldieren zijn én dat ze ruim vijftien jaar oud kunnen worden; wat gebeurt er met de vogels als de kinderen op kamers gaan?

Om bij thuis te komen

Wie na de schooljaren druk bezig is met een eerste baan en een eigen huishouden, heeft vaak weinig tijd voor huisdieren. Toch kan een huisdier, mits goed gekozen, juist in zo’n periode een rustpunt zijn, structuur geven of gezelschap voor wie alleen woont. Een aquarium kost relatief weinig tijd en draait ook door als zijn eigenaar eens laat thuis is, maar kan toch veel plezier en ontspanning bieden. Reptielen of nacht- en schemerdieren, zoals die Syrische hamster, combineren vaak goed met een werkritme waarbij men overdag veel van huis is.

Samen zorgen

Als je kinderen hebt, wil je misschien ook voor de kinderen een huisdier aanschaffen. Ouders moeten zo’n huisdier zelf óók leuk vinden, want zij zijn eindverantwoordelijk. Als de kinderen ouder zijn en kunnen meedraaien in de verzorging kunnen ook dieren die meer tijd en aandacht vragen, zoals een hond, kat of konijnen, maar ook papegaaiachtigen of andere vogels, prima opties zijn.

Tijd voor gezelschap

Voor ouderen kunnen huisdieren helpen om langer actief te blijven en sociale contacten te onderhouden. Daarnaast vormen huisdieren iets om voor te zorgen, bieden ze structuur in de dag en helpen ze tegen eenzaamheid. Wie met pensioen is, heeft vaak meer tijd om aan het huisdier te besteden waardoor weer andere diersoorten in aanmerking komen. Een kleinere hond of een kat bijvoorbeeld, liefst volwassen omdat deze dieren vrij oud kunnen worden. Maar misschien is dit juist het moment dat men eindelijk de tijd heeft om een fraai terrarium op te zetten of een vogelhobby uit te breiden.


Nooit te oud

Zelfs in een verzorgingstehuis kunnen dieren waardevol zijn, doordat ze mensen alerter houden en gezelschap bieden. Hier spelen vragen als: welke soorten zijn er toegestaan, hoe oud kan het dier worden, hoe intensief is de verzorging en wie neemt de zorg voor het dier over als het niet meer lukt? Kanaries of andere kleine vogels kunnen geschikt zijn en de verzorging is niet ingewikkeld, maar bedenk dat ze ruim tien jaar oud kunnen worden. Vissen hebben weinig verzorging nodig, maar hulp bij het schoonmaakwerk kan fijn zijn.

Advies

Met wat puzzelwerk is er vaak wel een diersoort te vinden die in het plaatje past. Wil je weten welke factoren meespelen en wat geschikte diersoorten kunnen zijn? Op www.licg.nl vind je onder ‘Samenleven met dieren’ diverse artikelen over de rol van huisdieren in verschillende levensfasen, met aandachtspunten voor de aanschaf. Ook de huisdierspecialist helpt je graag bij de zoektocht naar het ideale huisdier voor jou.


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. In haar eigen leven zijn huisdieren altijd belangrijk geweest, met een hoofdrol voor konijnen.