Verfrissende zomertips

Huisdieren zijn niet altijd blij met hoge temperaturen. Daarom geven we je wat belangrijke zomertips én leuke suggesties!


Hond water spel warmte


Bij tropische temperaturen kunnen honden wel wat hulp gebruiken om koel te blijven. Ze kunnen nauwelijks zweten en ze hijgen om hun warmte kwijt te kunnen. Zeker honden met korte neuzen kunnen snel in de problemen komen. Houd bij hitte je hond in de schaduw en beperk de activiteiten tot de vroege ochtenduren.

Poedelen

Gelukkig zijn veel honden dol op water, en dat biedt allerlei mogelijkheden om lekker af te koelen. Zwemmen kan natuurlijk, maar overdrijf niet want intensief zwemmen kost inspanning en daardoor krijgt je hond het juist weer warm! Ook in de tuin kun je waterpret hebben. Bijvoorbeeld in een zwembadje, maar let erop dat je hond wel zelfstandig uit het water moet kunnen komen. Ook leuk is zo’n ‘schelpmodel’ zandbak gevuld met water en wat speeltjes. Heerlijk om in rond te poedelen! Begin bij honden met watervrees met een heel klein laagje water. Geen zandbak bij de hand, of een hond met korte pootjes? Een lekbak voor wasmachines is ook heel geschikt als voetenbad. Voor de kleintjes vormt een kattenbak ook een prima kikkerbadje. Meteen wat poot-coördinatie oefenen? Zet wat lage bakken gevuld met water tegen elkaar in een rij. Leidt nu je hond met een brokje voor zijn neus door de bakken. Zo leert hij opletten waar hij zijn pootjes zet.

Hondenijsjes

Voldoende vocht is ook belangrijk. Een extra drinkbak dus, een reisfles voor onderweg, en wat dacht je van een waterijsje? Neem een hol kauwspeeltje, dicht één kant af (even afplakken, óf vullen met een stukje jonge kaas...), zet het speeltje ondersteboven in een plastic beker en giet er water in met een klein beetje vruchtensap of bouillon. Een nachtje in de vriezer en je hebt een hondenijsje waarmee hij best even zoet is om het ijs uit het speeltje te likken.

Dorstige katten

Katten zoeken zelf vaak de schaduw op. Wel moeten ze extra veel drinken als het warm is. Zet daarom extra waterbakken neer om dit te stimuleren: liefst lekker breed, want katten vinden het vervelend als hun snorharen steeds langs de randen gaan. Ideaal is een drinkfonteintje voor katten: bewegend water is vaak veel aantrekkelijker en warmt minder snel op.

Natte voetjes

Voor een verkoelend jachtspelletje: neem een teiltje of emmer water, een aquariumpompje en een slangetje met een bruissteen of -buisje. Bruissteen onder in het water (eventueel vastzetten tussen twee stenen), pingpongballetjes of andere speeltjes erin en dan eens zien of je kat zijn pootjes nat durft te maken! Let wel op het snoer van de pomp. 

Kat spelen met water bij warmte


Factor 30

Honden en katten met witte haren of een dunne vacht zijn gevoelig voor zonnebrand, iets wat snel vergeten wordt. Vooral oren, neus en dun behaarde plekken hebben bescherming nodig. Gebruik hiervoor geen product dat voor mensen is bedoeld, want dat kan de huid irriteren en zelfs giftig zijn als je huisdier zich gaat wassen!

Koele konijnen

Konijnen en ook cavia’s kunnen vaak slecht tegen hitte. Zorg bij een buitenverblijf dus altijd voor schaduw en een paar keer per dag vers drinkwater. Dat blijft langer koel met een beschermhoes om de fles. Een bevroren plastic waterfles met een theedoek eromheen of een speciale ice-pod biedt verkoeling. Aandachtspuntje: leg of hang waterflessen nooit in de zon, want dat kan brand veroorzaken... Platte stenen of stoeptegels die in de koelkast of vriezer hebben gelegen zijn ook fijn om op te liggen.
Lopen konijnen los in de tuin? Dek dan zwembadjes af, want een konijn dat erin springt, kan er niet meer uit en verdrinkt.

Bij warmte moet er extra worden gelet op groene vliegen die madenziekte kunnen veroorzaken. Het hok moet vaak verschoond worden en een hor of klamboe om het hok kan ook heel handig zijn!

Op de website van het LICG kun je meer informatie vinden over dieren en warmte en het LICG-document Dier en Warmte downloaden met extra informatie en aandachtspunten.

 


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. Thuis houdt Saskia 2 (bejaarde) konijnen in een ruime ren, en als ze thuis is, hebben haar konijnen de hele woonkamer ter beschikking.