Veilig reizen met je huisdier in de auto

Koffers gepakt, auto volgeladen, kind veilig in de autostoel. Maar heb je ook aan de veiligheid van je huisdier gedacht?

Huisdier mee op vakantie

Je bent als autobestuurder vrij in je keuze hoe je jouw huisdier vervoert. Met andere woorden: je mag dus gewoon een hond of kat los in de auto vervoeren. Of dat uit verkeersveiligheidsoverwegingen verstandig is, is een tweede. Zo kan bijvoorbeeld je hond bij je op schoot springen of je kat duikt onder de pedalen. Laten we het maar niet over de gevolgen hiervan hebben.

Het is dus verstandig om je huisdier veilig in een reisbench, reisbox of vervoersmand te vervoeren. Een hond kan eventueel ook achter een hondenrek of in een speciale veiligheidsgordel voor de hond. Bij de dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt kun je deze artikelen kopen.

Elk land heeft weer zijn eigen regels als het gaat om het vervoeren van huisdieren. Zo mogen bijvoorbeeld naar Frankrijk, maar ook naar Duitsland, bepaalde hondenrassen niet vervoerd worden. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) zijn een aantal populaire vakantielanden uitgelicht. Ook kun je op deze website andere praktische tips lezen.

Neem je toch je huisdier niet mee op vakantie? Breng hem dan naar een Dibevo-dierenpension. Op de Dierenpensionwijzer zie je precies welk dierenpension er nog plek heeft voor jouw huisdier.