Vakantie is geboekt, maar wat doen we nu met de kat?

De vakantie is geboekt! Maar wat doen we met de kat? De tijden dat de kat thuis bleef terwijl de buren dagelijks een schoteltje melk kwamen brengen is allang voorbij.

Elvis

Dat beeld past simpelweg niet meer bij de katten van nu. Want katten die erg gesteld zijn op jouw aandacht, knuffels, spelletjes, culinaire hoogstandjes en graag willen slapen in je bed kunnen gewoonweg niet aarden met puur en alleen een schoteltje melk per dag.

Deze katten zijn beter af in een kattenhotel. Niet? Vind je dat zielig? Welnee, kijk maar eens goed rond. In Nederland zijn vele verschillende kattenpensions en -hotels die er ieder hun eigen visie en werkwijze op na houden. Naast de kattenpensions met kleine hokjes, zijn er ook pensions waar katten in groepen leven en zelfs hotels met ruime privé-kamers en tuinen waar ieder zijn eigen plekje heeft, zoals het onze. Geloof me, voor bijna iedere kat is er een passend hotel te vinden.

Elvis

Zo ook voor Elvis. Elvis was als kitten gevonden tijdens de vakantie van zijn baasjes. Onder een stapel hout in het bos vonden zij een klein en vooral bang kitten wat zij daar niet achter konden laten. Zogezegd zo gedaan, het katje werd ‘gevangen’, tot Elvis gedoopt en mee naar Nederland genomen waar hij in een warm mandje terecht is gekomen.

Tanden in de handen

Helaas had Elvis in zijn jonge leventje al zoveel meegemaakt, wat de socialisatie niet ten goede was gekomen, dat hij altijd een, op zijn zachtst gezegd, bijzonder exemplaar is gebleven. Of zullen we hem ‘apart’ noemen, zo omschrijven zijn baasjes hem immers ook.

Door de vele uren en energie die zij in dit kleine katje hebben gestopt, hebben zij een leuke kat in huis gekregen. Leuk voor vader, moeder en zoon, maar zeker niet leuk voor ieder ander. Iedereen die het in zijn hoofd haalde om dit schattige katje een aai te geven kwam van een koude kermis thuis en konden het bekopen met een paar tanden in hun handen. En dat gold zowel voor de aaiende kattenliefhebber als de dierenarts die hem wilde helpen. Duidelijk in zijn taal was hij wel, zullen we maar zeggen.

Een kat die niet eet

Duidelijk of niet, makkelijk was het in ieder geval niet. Zijn liefde voor zijn baasjes en angst voor het onbekende zorgde ervoor dat hij veel verdriet had wanneer zij even niet thuis waren. Een bezoekje aan een kattenhotel daarbij opgeteld zorgde voor een kat op dieet, of liever gezegd een kat die niet eet. Bij een eerdere vakantie in een kattenhotel met groepshuisvesting was hij maar liefst 1,5 kilo afgevallen. Dat is nogal wat voor een katje van 6 kilo.

Een vakantie later keerde Elvis weer terug naar dit kattenhotel maar deze keer in een kleine groep van maar 6 katten. Maar helaas was ook dit niet de oplossing voor hem.

Elvis met rieten mand


Privékamer met kattentuin

Als laatste redmiddel boekten zijn baasjes een vakantie bij Cats Only. In de hoop dat een privékamer met een kattentuin voor de nodige afleiding zouden zorgen zodat hij ondanks het gemis van zijn baasjes toch een fijne vakantie zou hebben. In juli was het dan zover, Elvis kwam aan met zijn eigen voer, zijn favoriete handdoek waar hij dagelijks op lag te rollebollen en natuurlijk zijn eigen rieten Ikea-poef. Hiervan verslijt hij er een aantal per jaar, maar laat daardoor wel de rest van het huis heel.

Zoals verwacht verstopte Elvis zich de eerste dagen in een van de schuilhuisjes. Na 2 dagen (wat ook het aantal dagen is waarop de meeste hotelgasten ontdooien) kwam Elvis wat losser. Hij verplaatste zich van ín zijn verstopplek naar óp zijn verstopplek, zodat hij goed in de gaten kon houden wat er allemaal gebeurde. Want een nieuwsgierig mannetje is het zeker wel. Daarbij kon ik hem zelfs verleiden om te gaan eten. Geweldig! Deze goede gang van zaken breidde zich steeds verder uit en hij ontspande zich zienderogen steeds meer.

Dubbelganger

Een goede week later arriveerde Jay Jay. Ik vertelde de baasjes van Jay Jay (die hem op dat moment kwamen brengen) dat Elvis en Jay Jay van hetzelfde kaliber zijn. Maar dat geloofden zij niet aangezien zij Elvis lekker door de kattentuin zagen rollen.

Ongeloof was er ook bij de baasjes van Elvis nadat ik hen na 9 dagen een filmpje kon sturen waarop ik Elvis kon aaien, of liever gezegd móest aaien. Lachend las ik hun reactie via Whatsapp: “We kunnen het niet geloven, we denken dat het een dubbelganger van Elvis is.” En nog meer verbaasd waren ze toen ik vertelde dat Elvis zo leuk is. Aangezien volgens hen, niemand behalve zij drieën Elvis leuk vinden. Nou ja, maak daar dan maar 4 van, of liever gezegd 5 want ook Erik mocht/moest Elvis aaien.

Cameravrees

Hoe langer de vakantie duurde hoe meer vrienden hij maakte in het hotel. Steeds wanneer hij hoorde dat er iemand in het hotel was zat hij te roepen om aandacht waardoor hij natuurlijk extra aandacht kreeg van bezoekers in het hotel. Wat prachtig om mee te maken. Gelachen hebben we trouwens ook nog wel met hem toen eind juli Omroep Brabant op de stoep stond voor een item in het kattenhotel. Elvis wilde natuurlijk ook de aandacht van de verslaggever dus ook hij mocht op de camera. Maar daar werkte meneer niet aan mee, hij zat liever achter de camera in plaats van ervoor. Tijdens het item over Elvis zat hij keurig onder de camera te kijken wat wij daar allemaal voor leuks stonden te doen. Wat zijn ze toch lekker eigenzinnig he die katten?

Elvis in de tuinkamer


Muis!

Ondertussen was Elvis’ vakantie ten einde, en haalden zijn baasjes hem dolgelukkig weer op. En tot hun grote tevredenheid was hij net zo los als ik had verteld in mijn Whatsapp-berichtjes. Hij was echt ten goede veranderd ten opzichte van voor de vakantie.

En net zoals hij hen verraste, verraste hij mij later die dag (terwijl hij al onderweg was naar huis) nog eens. Ik vond bij het opruimen van zijn kamer namelijk een muis. Jawel, een dode! Het was mijnheer gewoonweg gelukt om in een kattenhotel een muis te vangen, hoe goed. Vooral wetende dat katten alleen maar jagen als zij goed in hun vel zitten. Naast de complimenten die ik kreeg van zijn baasjes vind ik dit nog wel een mooi bonuscompliment voor mijzelf.

Hersentransplantatie

In de weken na het vertrek van Elvis ontving ik nog enkele leuke berichtjes over Elvis. Allereerst dat hij liever was geworden. Maar het werd nog mooier. Ik kreeg de volgende vraag: “Wendy, heb je Elvis een hersentransplantatie gegeven of zo? Hij zit nu bij ons op schoot. Iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan. We staan versteld!” En daar doen we het nu allemaal voor.

Conclusie van dit mooie verhaal met een happy end. Kijk eens goed rond naar wat de Nederlandse pensions je kunnen bieden en kies een passend hotel uit voor je kat. Zodat ook hij kan genieten van een welverdiende vakantie.

Groetjes Wendy
Cats Only


Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon en een Noorse Boskat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), werkt ze als docent bij het Huisdier Kennis Instituut en organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals.


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.