Opgeruimd staat netjes: poep bij het restafval
Gatver, poep op de stoep. Het is een grote ergernis. Gelukkig ruimen de meeste hondenbaasjes de poep wel op. Wie hem nu nog laat liggen doet er verstandig aan om hiermee te beginnen. Niet alleen om je buren te vriend te houden, maar ook voor het milieu. Met 2,9 miljoen katten en 1,7 miljoen honden in Nederland wordt er dagelijks heel wat afgepoept. Drollen waar je in had kunnen trappen of tijdens het tuinieren in had kunnen wroeten. Opruimen van honden- en kattenpoep is dus een goed begin! Maar waar moet je heen met die opgeruimde drol?
Een recente steekproef onder 128 honden- en kattenbaasjes in Eindhoven bracht aan het licht dat een aanzienlijk percentage van zowel katten- als hondenbezitters niet weet waar die huisdierenpoep moet worden weggegooid. Kattenpoep verdween bij een kwart van de baasjes in het GFT-afval, terwijl dat percentage bij hondenbezitters zelfs opliep tot 37 procent. De toiletpot was voor tien procent van de honden- èn kattenpoep het eindstation. En dat is niet de bedoeling, want het is slecht voor het milieu.
Poep wordt geen compost
Kattenbakkorrels staan bij afvalverwerkers in de top 5 van ongewenste stoffen in GFT-afval. Ook hondenpoep is ongewenst. Alles wat in de groene bak verdwijnt moet uiteindelijk compost worden. Als er kattenbakkorrels bij worden aangetroffen wordt de hele lading afgekeurd en vervolgens verbrand. Verbranding is an sich al slecht voor het milieu. Maar het is ook zonde, omdat ook de rest van het GFT-afval niet meer tot compost kan worden verwerkt. Dat had heel wat kunstmest uitgespaard.
Er kleven ook andere risico’s aan het niet opruimen of verkeerd weggooien van huisdierenpoep. Ontlasting van honden en katten kan voor mens en dier besmettelijke ziekteverwekkers bevatten. En als je je dier medicijnen geeft kunnen ook medicijnresten in de ontlasting terechtkomen. Dat wil je dus niet in de natuur hebben, maar zeker ook niet in het GFT-afval en het uiteindelijke compost.
Evenmin wil je dat in het toilet kwijt, omdat het van daaruit uiteindelijk weer in het oppervlaktewater komt. De regel voor ontlasting van honden en katten is dus eenvoudig; ruim de drol van je hond en kat op en gooi die bij het restafval.
Biologisch afbreekbaar en composteerbaar
Laat je niet verleiden door de biologisch afbreekbare poepzakjes en de composteerbare kattenbakvulling. Het biologisch afbreekbare zakje is zeker een goed alternatief voor plastic. Maar zodra het zakje is gebruikt om hondenpoep op te ruimen, moet het bij het restafval. Datzelfde geldt ook voor kattenbakkorrels.
Ongeacht of de fabrikant aangeeft dat ze biologisch afbreekbaar zijn, of ze gemaakt zijn van soja, geperst gras, hout, kokos, bentoniet of silica. Zodra de kattenbakvulling uit de verpakking is geweest hoor je het weg te gooien bij het restafval. Net als de kattenpoep.
Maand van de Parasiet
De Maand van de Parasiet is een onderdeel van een bredere campagne “Medicijnen en Milieu”. Dit jaar worden de handen ineen geslagen en ondersteunen ESCCAP, Dibevo, KNMvD, Faculteit diergeneeskunde, De Groene Veterinair en Vedias de campagne om diereigenaren bewust te maken van verantwoord gebruik van antiparasitica. Hiermee bedoelen we antivlooien- en tekenmiddelen en ontwormingsproducten. Er worden diverse onderzoeken gedaan en er moet nog veel meer onderzocht worden, maar het is wel bekend dat er restproducten in het milieu terecht komen. Met elkaar, als voorschrijvers én gebruikers van deze middelen, kunnen we een aantal voorzorgsmaatregelen nemen voor een gezond(er) leefklimaat!