Nieuw op dierendag: laat je huisdier zegenen voor de Sint Janskathedraal

Wens je je huisdier een gelukkig leven toe? Dan kun je op dierendag, 4 oktober, voor het eerst terecht op de stoep van de Sint Jan in Den Bosch. Elk dier dat die dag tussen 15.30 en 16.00 uur komt, krijgt een zegening.

“De kerk roept volwassenen, maar vooral kinderen op, om samen met hun gevederde vriendjes of trouwe viervoeters naar de kathedraal te komen. Daar worden naast de dieren, ook de baasjes gezegend. Meerdere diakens helpen de pastoor bij de zegening”, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi

Dat een kerk zich bezighoudt met huisdieren en dierendag lijkt nogal vreemd, maar dat is het niet. De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.