Nieuw meldpunt voor gevonden overleden huisdieren

Elk jaar raken tienduizenden huisdieren vermist en worden nooit teruggevonden. Een groot deel van deze dieren is vermoedelijk overleden, maar de betreffende eigenaar krijgt hierover nooit zekerheid. Stichting Amivedi, de landelijke registratiedienst voor vermiste en gevonden huisdieren, wil hier iets aan doen.

Overleden dier

Veel vermiste huisdieren worden dood gevonden in openbare ruimten zoals wegen en plantsoenen. Van deze dieren wordt vaak geen melding gedaan door de instanties die ze (laten) ruimen. Ze worden afgevoerd ter destructie. Dit betekent dat de eigenaar van het overleden huisdier nooit te weten komt wat er met zijn of haar dier is gebeurd. Zelfs niet als het huisdier gechipt is.

Amivedi

Daarom heeft Amivedi naast het bestaande meldpunt voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland, ook een meldpunt opgericht voor gevonden overleden dieren: het Centraal Amivedi Meldpunt Overleden Huisdieren (CAMOH). Dit meldpunt is sinds oktober 2020 operationeel.

CAMOH helpt bij de registratie van gevonden overleden huisdieren door instanties. Het doel is om:

  1. meer informatie te krijgen over een overleden huisdier (foto/beschrijving, vindplaats etc.);
  2. de registratie van het overleden huisdier bij Amivedi te faciliteren en bevorderen.

Yolande Schotel van Amivedi: “Het is fijn te weten dat er stappen worden gezet om meer ongeruste huisdiereigenaren te kunnen informeren over het lot van hun huisdier. Dit geeft hun de mogelijkheid om te rouwen en afscheid te nemen.“