Mogen katten nog wel naar buiten?

Een kat wel of niet buiten laten lopen, daarover is nog steeds discussie. En wat is nu eigenlijk in het belang van de kat? Yvon Sweere, Tinley-gedragstherapeut voor katten geeft antwoord.


Allereerst is het belangrijk te beseffen dat een 'binnenkat' geen apart ras is dat zich na zorgvuldige fokselectie heeft aangepast aan een leven binnenshuis. Zogenaamde 'binnenkatten' zijn katten die binnen worden gehouden en niet naar buiten kunnen of mogen. En dat is helaas niet altijd goed voor het welzijn van de kat en kan ook tot gedragsproblemen leiden. 

Het natuurlijke leefgebied van een kat kan variëren, maar is vaak vele malen groter dan een gemiddelde woning. Buiten kan een kat zijn natuurlijke gedrag uitoefenen zoals jagen, klimmen en exploreren. Ook wordt hij voortdurend blootgesteld aan allerlei uitdagingen, nieuwe prikkels zoals wapperende blaadjes, regen en sneeuw of fladderende insecten. Een binnenomgeving is bijna altijd hetzelfde, verveling ligt dus snel op de loer met als gevolg frustratie, sloopgedrag, agressie en overmatig aandacht vragen.

Het buitenleven

Aan het buitenleven kleven echter ook nadelen en dat zijn niet alleen de risico’s die de kat zelf loopt, zoals verwondingen, vergiftigingen, ziektes en aanrijdingen. Katten hebben namelijk ook een impact op de fauna; ongeacht hun hongergevoel doden ze knaagdieren en vogels. Ze kunnen ook overlast en burenruzies veroorzaken, niet alleen omdat ze hun behoeften doen in andermans tuinen, maar ook omdat ze soms andere katten of honden aanvallen. 

En dan is er nog het risico op vermissing. Ze kunnen van iets schrikken, weggejaagd worden of verdwalen. Ook zijn er kattenhaters die katten vangen en kilometers verderop weer uitzetten. Niet weten wat er met je kat is gebeurd, zorgt voor veel zorgen en verdriet, maar ook voor de kat zelf kan het rampzalig zijn. 

Het beste van beide

Misschien is een kat (en eigenaar) wel het beste af in een omgeving waarin de kat naar buiten kan, maar waar hij tegelijkertijd geen gevaar loopt of overlast kan veroorzaken. In de praktijk komt dit neer op het afzetten van je tuin en daar zijn gelukkig ook steeds meer systemen voor te koop, denk aan ronddraaiende palen of profielen op een schutting zodat een kat geen grip heeft. 

Een kattenluik in de tuindeur zou het kattengeluk helemaal af maken. De kat heeft dan zelf de mogelijkheid om naar buiten te gaan en is niet afhankelijk van jou.

Geen tuin?

Is een kat altijd slecht af op een appartement of bovenwoning? Niet per se, want er zijn natuurlijk ook individuele verschillen; de ene kat past zich beter aan een binnenomgeving aan dan de andere. Ook is er uiteraard een verschil tussen een flat en een huis met drie verdiepingen. Een jonge actieve kat, en zeker een jonge kater, op een appartement of flat is echter bijna altijd een slecht idee.

Katten binnenhouden betekent ook concessies doen. Het is namelijk niet reëel om een kat op een klein appartement van alles te verbieden, zoals in de slaapkamers komen of op tafels springen. Ook vraagt het best veel tijd en inspanning van jou als eigenaar om een kat bezig te houden. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel stijlvolle klimbomen en krabpalen bij de dierenspeciaalzaak te verkrijgbaar. Een kat kun je nu eenmaal niet aanpassen aan de omgeving, maar de omgeving wel aan een kat!


Over de auteur

Yvon Sweere

Yvon Sweere is al sinds 2006 professioneel bezig met het vak kattengedragstherapie. Ze voorziet dagelijks katteneigenaren van advies bij gedragsproblemen zoals onzindelijkheid, agressie en angst. Ze is docent op de opleiding Gedragstherapeut voor katten en mede-eigenaar van de franchiseorganisatie Tinley Gedragstherapie voor Dieren.