Moet ik elk jaar mijn hond of kat laten inenten?

Het is aan te raden om honden te laten vaccineren met de cocktail/kennelhoest en katten met de katten-/niesziekte. De infectiedruk, zeker in stedelijke gebieden, kan namelijk toch erg hoog liggen.

Inenten van hond of kat

Je huisdier naar het dierenpension

Breng je je huisdier naar een pension dan is jaarlijks enten een vereiste. In het pension zitten meerdere dieren bij elkaar en is er voor je huisdier een verhoogd risico om ziek te worden. Het kan ook voorkomen dat je huisdier nooit ziek is, maar dat hij wel een ziekteverwekker bij zich heeft en dat overdraagt aan andere dieren waar hij nauw contact mee heeft. Door te vaccineren voorkom je dit.

Overleg altijd even met de pensionhouder over de eisen die hij in zijn pension stelt. Zo voorkom je teleurstellingen bij het wegbrengen van je dier.

In Nederland geen wettelijke verplichting

Als je een hond of een kat houdt en verder niet veel met andere dieren in contact komt dan ben je in Nederland niet wettelijke verplicht om je dieren te laten vaccineren.

Neem je je huisdier mee naar het buitenland dan gelden er wel wettelijke verplichtingen. Het is dan in ieder geval verplicht om je huisdier tegen Hondsdolheid (Rabiës) te laten enten. Elk vakantieland heeft zijn eigen eisen opgesteld voor als je je hond of kat wilt meenemen.