Meeste dieren vermist in de zomerperiode

In de zomerperiode geven huisdiereigenaren het meest hun huisdier op als vermist. Het is dus belangrijk dat honden én ook katten goed gechipt zijn. En dat de chip ook juist geregistreerd staat. Daarom geeft het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren extra aandacht aan het chippen tijdens ‘Juni Chipmaand’.

Chipmaand

Sinds 2013 is in Nederland het chippen en registreren van honden verplicht. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren wijst er op dat het, hoewel niet verplicht, voor katten net zo belangrijk is en adviseert alle kattenbezitters die hun dier nog niet hebben laten chippen dit vooral nog vóór de vakantie te regelen. Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden.

Zijn de gegevens in de databank nog correct?

Mensen die hun dier wel gechipt hebben doen er goed aan te checken of de gegevens die in de databank geregistreerd staan nog correct zijn. Bekijk ook welke gegevens je openbaar wilt maken. Zo ku je er bijvoorbeeld voor kiezen om je woonplaats en telefoonnummer zichtbaar te laten worden als iemand het chipnummer van uw dier invoert. Dat kan handig zijn, want de vinder van je dier kan dan direct contact met je opnemen.

Vanwege pricacyredenen kun je er ook voor kiezen om je gegevens op ‘verborgen’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen zien dat je dier bij een bepaalde databank geregistreerd is. Een vinder zal dan de databank moeten benaderen als hij een dier gevonden heeft. Dit betekent wel dat je dier minder snel bij je teruggebracht kan worden. Als een databank gesloten is, bijvoorbeeld in een weekend of buiten kantooruren, kan een vinder geen contact met je krijgen.

Chipjedier.nl

Op de website chipjedier.nl kun je opzoeken waar welke acties er gehouden worden in het kader van ‘Juni Chipmaand’. Hier staat ook een link naar websites van alle databanken om te zoeken naar het chipnummer en de bijbehorende registratie, zodat je de adresgegevens kunt checken.