Let op: dit eten en drinken is giftig voor je huisdier

Het is weer december! Ook wel de 'feestmaand' genoemd. Een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden, cadeaus en.... heerlijk eten! Maar mogen huisdieren wel delen in die feestvreugde?


December is echt een snoepmaand. Via kruidnoten, marsepein en chocoladeletters gaan we door naar de kerstkransjes (van koek, chocola of schuim) om het jaar te besluiten met oliebollen, hartige hapjes en champagne. En dan natuurlijk nog de sinterklaas-gourmet en het kerstdiner! Geen wonder dat onze huisdieren dit met grote, vaak verlangende ogen gadeslaan. Oh, wat is het lastig om dan ‘nee’ te zeggen!

Domper

Maar wat hooguit wat minder goed is voor mensen, kan ronduit gevaarlijk zijn voor dieren. En ook voedsel dat voor ons juist een gezondere keuze is, is voor dieren soms verboden! Let dus goed op, want een ziek dier is een flinke domper op de feestelijkheden.

De grootste boosdoeners

Chocola

Chocola is voor vrijwel alle dieren gevaarlijk. De theobromine en cafeïne daarin kan zelfs dodelijk zijn. Symptomen lopen uiteen van braken, diarree en onrust tot hartritmestoornissen en coma. Hoe puurder de chocolade, hoe gevaarlijker. Oppassen dus met kerstkransjes op tafel (of in kinderhandjes), en hang ze zeker niet in de kerstboom als er huisdieren rondlopen of -vliegen.

Xylitol

Wie zelf juist probeert meer suikervrij te eten, moet uitkijken dat huisdieren niet van producten met xylitol meesnoepen. Bij honden geeft dat verschijnselen van een te laag bloedsuikergehalte: braken, slapte, toevallen, leverfalen en coma, soms met de dood tot gevolg.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn voor honden gevaarlijk en ook voor katten en fretten waarschijnlijk niet goed. Bij honden tast het de nieren aan. De symptomen beginnen met braken en diarree, sloomheid en slecht eten. Zet de kerststol en oliebollen met krenten dus veilig weg, want honden zijn er vaak dol op!

    Er is meer..

    Bekijk de poster en kom erachter wat je nog meer uit de buurt van je huisdier moet houden. 

    poster-giftig-eten-drinken-huisdier


    Download de poster


    Heel Holland bakt… maar niet bij de vogel!

    Lekker kokkerellen aan tafel is populair met de feestdagen. Maar een teflon anti-aanbaklaag die oververhit wordt, veroorzaakt voor vogels dodelijke dampen. Zet om die reden de vogels in een andere ruimte wanneer je gaat gourmetten of tafelgrillen en ventileer daarna goed. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je een tostiapparaat of koekenpan met teflonlaag gebruikt. 

    Reserveren

    Een extraatje mag best, maar overgewicht is ongezond, ook voor dieren. Gewrichten worden meer belast, zich wassen wordt een probleem, rennen en spelen gaat moeilijker. Dus ook met etenswaar dat geschikt is voor dieren moet gelet worden op wat er naar binnen gaat, zeker als elk gezinslid het dier graag iets wil toestoppen. Het ’s ochtends afwegen van de dagportie en daarvan een deel als ‘snoeperij’ reserveren is daarom een goed advies. Zoek je nog een last-minute kerstcadeau, dan zijn spelletjes om samen actief te zijn leuk én gezond voor mens en dier.

    Feestdiner

    Natuurlijk wil je je huisdier ook verwennen met iets lekkers tijdens de feestdagen. En dat kan gerust; er zijn genoeg verantwoorde en lekkere tussendoortjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Denk aan lichte kauwstaafjes voor de hond en verse wilgentakken voor konijnen en kraagdieren. Ook leuk zijn voerspelletjes voor je huisdier: dé manier om dieren zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te houden en te voorkomen dat extraatjes ‘blijven plakken’. Dat wordt genieten!


    De poster in dit artikel wordt je aangeboden door brancheorganisatie Dibevo en
    het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Op de poster staan de meestvoorkomende giftige voedingsstoffen voor huisdieren. Het wil dus niet zeggen dat andere stoffen minder gevaarlijk zijn!


    Over de auteur

    Saskia Ober

    Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. In haar eigen leven zijn huisdieren altijd belangrijk geweest, met een hoofdrol voor konijnen.