Landelijke sterfte onder konijnen door virusziekte VHD

De Universiteit Utrecht waarschuwt voor een zeer besmettelijk en dodelijk konijnenvirus dat zich door Nederland dreigt te verspreiden. Uit diverse delen van het land (onder andere regio Nijmegen, Groningen, Utrecht) zijn bij het Diergeneeskundig Centrum van de universiteit meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen.

Konijn en VHD

Binnen 24 tot 48 uur overleden

Uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde blijkt dat de dieren waarschijnlijk zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd. Met VHD besmette konijnen sterven doorgaans binnen 24 tot 28 uur. Soms hebben dieren het benauwd of zijn er bloedingen te zien, maar meestal is er niets dat erop wijst dat de konijnen voorafgaand aan hun dood in levensgevaar zijn.

Zeer besmettelijk

VHD is zeer besmettelijk en verspreidt zich door direct contact tussen konijnen, maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Daarom is het extra belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.

Help verspreiding voorkomen

De faculteit Diergeneeskunde adviseert de volgende maatregelen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Ook mensen kunnen het virus gemakkelijk verspreiden. Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dien je grondig te reinigen en desinfecteren.
   
 • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan het konijn. Ga voorzichtig om met het voeren van hooi waar mogelijk wilde konijnen mee in aanraking zijn gekomen.
   
 • Voorkom overdracht van het virus door vaak je handen te wassen als je met konijnen omgaat.
   
 • Na het lopen over besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen) kun je de infectie via het schoeisel overbrengen. Houd hier rekening mee.
   
 • Heb je te maken met een acuut sterfgeval onder je konijnen? Werk dan – indien mogelijk – mee aan pathologisch onderzoek om de oorzaak vast te stellen.