Kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

Veel mensen vragen zich af of hun huisdier besmet kan worden met het coronavirus en of huisdieren een risico kunnen vormen in de verspreiding van het virus. Het lastige is dat er nog heel veel onduidelijk bestaat over COVID-19. Corona is een nieuw virus en we weten er nog gewoon niet alles van. Maar wat weten we wel?

Coronavirus en honden, katten, cavia’s, konijnen

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren zoals honden, katten, konijnen en cavia’s besmet kunnen worden met het coronavirus of kunnen overbrengen. Enige tijd geleden was er een bericht over een hond met corona in Hong Kong. Dit was echter niet juist: het dier bleek achteraf niet besmet. Het risico is het baasje, niet het dier. De Universiteit van Wageningen en het RIVM bevestigen dit ook.

Desondanks denken we dat je in deze tijd voorzichtig moet zijn. Laat je niet likken door je huisdier, was je handen na contact met het dier, zijn voederbak en uitwerpselen. Verder is het sowieso verstandig de normale hygiëne in acht te nemen: was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden.

Als je zelf geen verschijnselen van corona vertoont of op een andere wijze een verhoogd risico hebt, is er geen reden om je huisdier te vermijden.

Als je zelf wel corona-verschijnselen vertoont of op een ander wijze een verhoogd risico hebt (bijvoorbeeld als je recent contact gehad hebt met iemand die besmet was), dan is het verstandig om zo weinig mogelijk direct contact te hebben met je huisdier en de verzorging aan een gezonde huisgenoot over te laten. Er is vooralsnog geen reden om een hond niet uit te laten omdat zijn baasje besmet is met het coronavirus.