Konijnen hebben ruimte nodig!

De tijd dat het normaal was om een konijn in zijn eentje in een kleine traliekooi te houden, is voorbij. Het moderne konijnen houden betekent: samen met een soortgenoot, in een verblijf dat genoeg ruimte biedt voor soorteigen gedrag.

dwergkonijn


Die nieuwe manier van konijnen hou­den is niet alleen goed nieuws voor je konijn, maar ook voor jou als zijn eige­naar. Want eerlijk: je geniet zoveel meer van konijnen die rondrennen, druk bezig zijn met speelgoed of juist heerlijk languit tegen elkaar aan liggen te relaxen, dan van een eenzaam konijn dat stilletjes in zijn hokje zijn dagen slijt.

Lichamelijk en geestelijk gezond

Konijnen moeten in hun verblijf minimaal rechtop kunnen staan, languit kunnen liggen en kunnen rondhuppen. Beweging is belangrijk voor hun gezondheid. Een konijn dat niet genoeg beweegt kan onder andere darmklachten krijgen, te dik worden of problemen met zijn voetzolen krijgen.

Daarnaast voelen konijnen zich prettiger als ze lek­ker kunnen rennen en willen ze op hun achterpoten de omgeving kunnen scannen. Bovendien moet het verblijf zo ruim zijn dat de konijnen niet verplicht constant op elkaars lip zitten, want al zijn het soci­ale dieren: ook een konijn heeft soms even genoeg van zijn partner!

Binnen of buiten comfortabel wonen

Om konijnen in huis te houden, kun je als basisverblijf een grote konijnenkooi gebruiken. Daarnaast is het dan belangrijk dat jouw konijnen dagelijks een paar uur buiten het verblijf kunnen ren­nen in een (konijnveilig gemaakte!) woonkamer.

Een andere moge­lijkheid is om je konijnen een eigen ‘konijnenkamer’ te geven of een deel van de kamer voor hen af te zetten als permanente ‘kamer-ren’, zodat ze continu beschikken over een voldoende grote speel- en renruimte. Die kan dan worden ingericht met schuil- en slaapplekken, toiletbakken en speelgoed. Fijn daarvan is dat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze willen bewegen.

Heb jij buitenkonijnen? Dan is, naast een basisverblijf van een veilig hok met weerbestendig nachthok, ook een grote ren nodig om ze voldoende beweging te geven. Ze kunnen immers vaak niet zomaar in de tuin rondlopen in verband met de veiligheid; denk aan giftige planten, katten of honden die gevaar kunnen opleveren en de mogelijkheid tot ontsnappen.

Het is sterk aan te bevelen om de ren continu toegankelijk te maken. Konijnen zijn tenslotte schemerdieren: ze zijn in de ochtend en avond het meest actief en dat komt niet altijd overeen met jouw schema. Door bovendien een deel van de ren te overdekken is er ook bij nat weer genoeg ruimte om actief te zijn en is er schaduw bij warm weer. Zorg dat ook de rest van de ren veilig is tegen roofdieren, bijvoorbeeld met gaas.

Maatwerk

Hoe groot het verblijf moet zijn, hangt af van het formaat van de konijnen. Dat loopt uiteen van rond de kilo voor een dwergje tot meer dan acht kilo voor Vlaamse reuzen! Maar ook het karakter speelt hierbij een rol: dwergkonijnen zijn vaak beweeglijker en feller van karakter dan de heel grote rassen, en hebben daardoor relatief wat meer ruimte nodig.

Bekijk meer informatie over het aanschaffen en houden van konijnen op de website van het LICG.


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. Thuis houdt Saskia 2 (bejaarde) konijnen in een ruime ren, en als ze thuis is, hebben haar konijnen de hele woonkamer ter beschikking.