Konijn Hop: lekker springen over leuke hindernissen

In veel landen is Konijn Hop al meer dan 20 jaar een echte sport die veel plezier oplevert voor zowel het konijn als het baasje. In Nederland moet de sport nog aanslaan, maar krijgt langzaamaan steeds meer bekendheid. Maar kun je jouw konijnen nu ook meteen over hindernissen laten springen?

Bunny Hop

“Konijn Hop is niet zo makkelijk als het lijkt en heeft ook niets te maken met konijnen aan een riempje over hindernissen sleuren of ze eroverheen jagen.” Dat misverstand wil Andrea Sonderen van Stichting SunFlowers Ranch maar meteen uit de wereld helpen. Sonderen runt een kleinschalige dierenopvang en is daarnaast officieel Konijn Hop-trainer.

Samen met collega Anja Schönfeld volgde ze de opleiding tot trainer en scheidsrechter in Duitsland. Bijna elk weekend traint ze konijnen met het Happy Hoppers NL-team. “Konijnen beleven een enorm plezier aan deze sport,” vertelt Andrea. “Uit alles blijkt dat ze graag bewegen en het leuk vinden om een uitdaging aan te gaan.”

Nooit zomaar beginnen met Konijn Hop

Toch wil Sonderen mensen op het hart drukken om nooit zomaar te beginnen met ‘hoppen’. Voordat je aan de sport begint, moet je je om te beginnen eerst verdiepen in de regels. Die gaan niet alleen over afmetingen, hoogtes en opbouw van de hindernissen, maar ook over hoe je met het konijn om moet gaan.

Zo mag je een konijn bijvoorbeeld nooit dwingen om te springen. Het dierenwelzijn van de konijnen staat altijd voorop. Voor elke konijnenhopper is het daarom van belang om de regels te kennen zodat je ze altijd kunt toepassen.

Konijn Hop in Finland - Foto: Janina Klawér
Foto: Janina Klawér

Konijn Hop wordt uitgeoefend in verschillende klassen. De klassen geven de moeilijkheidsgraad van het parcours aan (hoogte van de hindernissen). Op dit moment zijn er in Nederland nog niet zo veel bekende actieve hoppers, maar als het aan Andrea ligt, komt daar snel verandering in.

Konijnen Agility

Stichting SunFlowers Ranch runt al meer dan vijf jaar het eerste en enige Konijn Hop- en Konijnen Agility-team in Nederland. Met demonstraties probeert het team aan te tonen dat de konijnen echt plezier beleven aan de sport. Een Konijnen-Agilitybaan bevat niet alleen de hindernissen van de Konijn Hop-baan maar ook nog enkele raakvlakhindernissen als een wip, kattenloop of brug.

“Het lijkt op een miniatuurbaan van de hondensport”, vertelt Andrea. “Natuurlijk zijn ook hier weer de regels wat aangepast zodat ze konijnvriendelijk zijn. De konijnen vinden Agility superleuk om te doen en worden niet zo snel moe als bij een Konijn Hop-baan. Daarom laten we dit juist bij onze demonstraties vaak zien.”

Konijn Hop met respect voor dieren

Van kinds af aan was Andrea gek van dieren. Ze trainde haar hele leven alle mogelijke soorten dieren zoals honden, paarden, katten, konijnen maar ook schapen, varkens en andere dieren die je niet zou verwachten. Met haar Stichting SunFlowers Ranch wil ze mens en dier dichter bij elkaar brengen.

Konijn Hop in Frankrijk - Foto: Avf25
Foto: Avf25

Andrea: “Deze doelstelling neem ik letterlijk en ik probeer de vaak stadse kinderen met talloze activiteiten te leren hoe ze met dieren moeten omgaan. Dat is al jaren een groot succes. Ik laat jongere kinderen de konijnen lokken via pionnetjes en hindernissen. Dat vinden ze echt prachtig. De oudere kinderen vanaf 9 jaar zijn motorisch en qua concentratie in staat om Konijn Hop te leren.

Mijn grootste motivatie erachter is dat iedereen leert respect voor het dier te hebben en deze waardeert als vriend. Van een konijn dat in een hok verpietert, wordt niemand beter en wijzer. Konijnen willen juist graag bewegen en uitgedaagd worden; dat is hun natuurlijke gedrag. Plezier voor mens en dier, dat is wat ik nastreef.”


Meer informatie over Konijn Hop vind je op de website van Stichting Sunflowers Ranch.