Kattenliefhebbers opgelet! Wat weet jij over ... foute fok?

Jaarlijks worden honderden katten te koop aangeboden met uiterlijke kenmerken waardoor ze pijn lijden, zoals de Scottish fold en bambino sphynx. De fok daarvan is sinds 2014 verboden en sinds 2022 handhaaft de NVWA daar strenger op. Fok jij met jouw huisdier? Dan hebben de regels misschien ook wel invloed op jouw nestje.


Veel (toekomstige) eigenaren zijn zich er niet goed van bewust dat dieren pijn lijden door deze uiterlijke kenmerken. Deze dieren krijgen op latere leeftijd ernstige gezondheidsproblemen, zoals artrose, hernia en pijn. Daarom is de fok ervan verboden. Het mag ook niet als er gekruist wordt met een ander ras. Deze regels gelden voor bedrijfsmatige fokkers, maar ook voor mensen met een nestje thuis. Als je een boete opgelegd krijgt, kan deze oplopen tot € 1.500.

In bovenstaand filmpje neemt de NVWA je mee in de geschiedenis van de Scottish fold, geven ze je tips waar je op kan letten bij de aanschaf van een nieuwe kat en vertellen ze wat je moet doen als je al zo’n bijzonder dier in huis hebt.

Meer informatie vind je op www.nvwa.nl/foutefok