Kamperen met je hond, zo doe je dat!

Wanneer de r uit de maand is, komt de zomer in zicht: de buitenlucht lonkt... En voor velen is hét ultieme buiten genieten: kamperen! Liefst mét je hond natuurlijk.

Kamperen met je hond


Voor het eerst je hond meenemen op vakantie is best een uitdaging, want zo’n gehorige woning met constant mensen die langslopen (ook ’s nachts) en zonder tuinhek is knap lastig voor een hond die dat niet gewend is. En dus ook voor jou als baas. Met deze tips en handige accessoires maak je kamperen met je hond net wat gemakkelijker.

Kamperen met je hond vraagt om een 'nette gast'

In de eerste plaats is het belangrijk dat de hond goed omgaat met mensen en andere honden. Honden die daar problemen mee hebben kunnen beter niet mee naar een camping. Ook een hond die veel blaft is daar minder op zijn plek. Verstandiger is in dat geval om een goed pension te zoeken voor de vakantieperiode. Zo hebben jullie allemaal een fijne vakantie!

Tip! Oefen thuis nog even met de opdrachten ‘hier’, ‘plaats’ en ‘blijf’. Zet ook de tent al een keer op zodat je hond kan wennen.

Vast en zeker

Op veel campings moeten honden aan de lijn blijven. Een wat langere, brede en stevige riem die niet snel in de knoop raakt is dan handig. Met een grondpin kan je je hond vastzetten, of bij de caravan of camper aan het voertuig zelf. Kies hierbij voor een tuigje en geen halsband, want mocht de lijn ergens aan blijven haken dan kan je hond een ruk krijgen. En blijf er natuurlijk altijd bij, want zeker bij een drukke hond is verstrikt raken in de lijn niet denkbeeldig.

Relaxplek

Een fijne ligplek is ook nodig. Overdag is het belangrijk dat die plek niet in de drukte ligt, maar wel dichtbij je en natuurlijk met genoeg schaduw, tenzij het nog fris is. Een extra parasol is onmisbaar!

Om te voorkomen dat jouw hond zich verveelt als je een goed boek aan het lezen bent en zich dan gaat bemoeien met andere vakantiegasten, horen activiteitsspeeltjes zoals voerspeeltjes en een snuffelmat en wat geschikt kauwmateriaal bij de vakantiebagage!

Tip! Is jouw hond extra gevoelig voor warmte? Koelmatjes of koelvesten zijn aanraders.

Kamperen met je hond


Lekker slapen

’s Nachts kan je hond het best bij jou slapen, in de tent of caravan of eventueel in de voortent in een bench. Een makkelijk mee te nemen, opvouwbare bench kan fijn zijn. Maar je hond moet daar wel al voor vertrek aan gewend zijn! Oefen dus thuis alvast.

Tip! Vooral in het voorseizoen kan het ’s nachts koud optrekken, dus een warme onderdeken en extra dekentjes zijn geen overbodige luxe.

Mee

Laat je hond niet alleen achter bij de tent. Hij kan gaan blaffen, de tent kapot krabben of zelfs gestolen worden én het kan er flink warm worden. Meenemen dus, of de buren vragen om even op te passen tijdens een bezoek aan het washok. ’s Ochtends vroeg én in de schaduw is het mogelijk de hond korte tijd in de auto te zetten als hij het daar fijn vindt, maar niet later op de dag als het al wat warmer wordt en absoluut nooit als de auto in de zon staat!

Vakantie-eten

Eigen voer meenemen is verstandig. Eet jouw hond normaal gesproken vers voer? Dat kan lastig zijn op de camping. Tijdelijk overstappen op ander voer is prima mogelijk, maar schakel dan voor de vakantie al langzaam over en wissel niet ineens van voer.

Inpakken en..

Op jouw inpaklijstje horen nog meer handige vakantiespulletjes te staan, zoals:

  • een eigen waterfles;
  • eetbak en drinkbak;
  • extra handdoeken;
  • adreskokertje;
  • poepzakjes en schepje;
  • extra halsband en riem;
  • goede tekentang en bescherming tegen parasieten.

Buitenland

Bezoek je een camping over de grens? Check de invoereisen, zowel van het vakantieland als van alle landen waar je doorheen reist met je hond.

Met de juiste voorbereiding wordt kamperen met je hond vast genieten. Goede reis!

Meer over je dier meenemen op vakantie en invoereisen van veel landen vind je op licg.nl.

 


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. Thuis houdt Saskia 2 (bejaarde) konijnen in een ruime ren, en als ze thuis is, hebben haar konijnen de hele woonkamer ter beschikking.