Commerciële hondenscholen zijn nog steeds open!

Links en rechts lezen we regelmatig berichten dat alle hondenscholen gesloten zouden zijn en lesgeven niet meer mogelijk is. Maar dat is niet helemaal waar: commerciële hondenscholen zijn nog steeds geopend, zij het met beperkingen.

Het is inderdaad zo dat reguliere groepslessen met puppytrainingen op dit moment niet mogelijk zijn, maar er kan nog heel veel wél. Juist in deze moeilijke coronatijd hebben pups en baasjes begeleiding nodig. Door training en omgang met prikkels wordt de pup weerbaar. Dat kun je niet zomaar uitstellen.

Hondenschool open
 

Hoe wordt er nu les gegeven?

Omdat er een verbod is op het samenkomen van groepen mensen, liggen de reguliere groepslessen bij alle hondenscholen noodgedwongen stil. Maar de scholen gaan daar creatief mee om. Lessen vinden plaats in groepjes van maximaal 3 personen (2 hondenbaasjes en één trainer), maar er worden ook veel één op één-trainingen gegeven. Sommmige scholen halen pups thuis op voor socialisatie en training op de hondenschool.

Is het veilig om lessen te volgen?

Ja, het is veilig om lessen te volgen. De privélessen en gedragsbegeleidingen vinden doorgaans plaats op de trainingslocatie en dus niet in een bos of park waar vaak veel mensen bij elkaar komen. Daarbij letten hondenscholen scherp op de 1,5-meter afstand en zorgen ze ervoor dat er tussen elke les zo veel mogelijk wordt gedesïnfecteerd.

De hondenschool bij mij in de buurt is toch niet open. Hoe zit dat dan?

Er zijn gevallen bekend van gemeenten die de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s hebben aangescherpt. Vaak komt dit doordat hondenscholen worden gezien als een school. Maar daar is geen wettelijke basis voor, als verwezen wordt naar scholen in de zin van de onderwijswetgeving. Of dat een hondenschool gezien wordt als ‘sport-locatie’, die net als de sportschool vanwege ‘verboden’ groepsactiviteiten dicht zou moeten.

Ook kan het zijn dat het gaat om Kynologenclubs die zijn aangesloten bij de Raad van Beheer. Deze heeft aangesloten clubs verzocht alle activiteiten te staken.

Hoe vind ik een betrouwbare hondenschool?

Op deze website kun je zoeken naar een hondenschool in de buurt die lid is van brancheorganisatie Dibevo.