Ben jij een hondenmens of kattenmens? Doe de test!

Je hebt het vast wel eens gehoord of zelf hardop gezegd: "Ik ben een echt hondenmens!" of "Ik ben zonder meer een kattenmens!" Maar is er nu echt een verschil tussen die twee typen mensen? En zo ja, wat is dat dan?

Hondenmensen of kattenmensen


Eigenlijk weet iedereen wel dat honden- en kattenmensen van elkaar verschillen, maar hier is nooit écht onderzoek naar gedaan in Nederland. Hoog tijd om dit eens uit te diepen, vond Kathy Elzinga. En daarom heeft zij ervoor gekozen daar haar afstudeeronderzoek van te maken. 

Afstudeeronderzoek

Bijna 1600(!) huisdierliefhebbers in Nederland hebben haar geholpen door een reeks vragen te beantwoorden over hun persoonlijke eigenschappen. Ze kregen onder andere stellingen voorgelegd waarop geantwoord moest worden of ze het ermee eens waren of helemaal niet. Ook kregen respondenten vragen over hun levensstijl.

In het onderzoek wordt op basis van vijf persoonlijkheidsdimensies gekeken of er daadwerkelijk verschil is tussen honden- en kattenmensen. De vijf persoonlijkheidsdimensies zijn: extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, neuroticisme (of emotionele instabiliteit) en openheid. En wat blijkt? Op de dimensies extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme is een verschil gevonden. Hondenmensen blijken extraverter en neurotischer dan kattenmensen. 

Geen verrassing of toch wel? 

Er is dus wel degelijk een verschil tussen honden- en kattenmensen op het gebied van persoonlijke eigenschappen. Iemand die extraverter is, zal waarschijnlijk een hondenmens zijn en een introvert persoon een kattenmens. Ook hebben huisdierliefhebbers verschillende levensstijlen. 

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat hondenmensen meer dan een uur per dag bewegen en kattenmensen daarentegen maar een halfuur per dag. Nogal een verschil! De meeste kattenmensen houden zich niet actief bezig met sporten, maar hondenmensen zijn daar over het algemeen dol op. 

Test het zelf

Speciaal voor jou heeft Kathy een verkorte versie gemaakt van de vragenlijst van haar onderzoek. Dus wil jij weten of jouw persoonlijke eigenschappen passen bij die van honden- en /of kattenmensen? 

Doe de test!