Hondenbescherming vraagt hulp voor innovatief opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming vraagt hondenliefhebbers om hulp voor de realisatie van haar innovatieve hondenopvangcentrum in het Twentse Den Ham. In 2020 heeft de organisatie haar kantoorpand in Den Haag verkocht om deze droom, een fijne opvangplek voor oude en kwetsbare honden, te verwezenlijken.

Impressie van het nieuwe hondenopvangcentrum in Den Ham.


De Hondenbescherming vangt al meer dan 25 jaar seniorhonden op bij collega-organisaties. De vraag naar dit soort plekken is enorm toegenomen, maar in veel asielen zijn oude honden minder welkom vanwege de hoge medische kosten en de langere (soms permanente) verblijfsduur. Daarom heeft de Hondenbescherming besloten een eigen centrum te bouwen.

De hond staat centraal

Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming legt uit: “We hebben veel research gedaan, onderzoeken over stressreductie in opvangsituaties gelezen en naar pilots in andere landen gekeken. Zo zijn we uitgekomen bij Dogs Trust, een grote organisatie in het Verenigd Koninkrijk. Onze inzichten werden daar ook toegepast in de praktijk. Dat heeft daarna bijgedragen aan de basis voor het ontwerp van ons nieuwe centrum, dat op dit moment wordt gebouwd.”

De grootste winst zit ‘m in de ruimte en de rust die de Hondenbescherming oude honden kan bieden. “Elke hond heeft zijn eigen kamer en verder een patio of een tuin. Ook passen we activiteiten en verzorging aan op elke individuele hond. Als de hond gezelschap van een andere hond prettig vindt, of meer contact met mensen, dan kan dat worden geboden. De behoefte van de hond staat centraal. Dat maakt het wel uniek.”

Gezocht: 489 nieuwe donateurs

Met de verkoop van het kantoorpand, diverse nalatenschappen van donateurs en de financiering van een aantal vermogensfondsen kon de stichting de aankoop en een groot deel van de verbouwing van het nieuwe centrum financieren. Maar om de seniorhonden op te vangen en goede zorg te kunnen bieden, is er dringend geld nodig. “De Hondenbescherming ontvangt geen subsidie van de overheid of een bijdrage van loterijen. Daarom zijn we een speciale challenge gestart waarbij we zoeken naar 489 hondenliefhebbers die de opvang van oudere en kwetsbare honden willen ondersteunen,” aldus Groenendijk.

Inmiddels hebben zich al meer dan 150 mensen aangemeld. Wil jij je ook aanmelden? Dan kan nog! De Hondenbescherming hoopt eind dit jaar de eerste honden te mogen verwelkomen in Den Ham. Meer informatie over