Hoe weet je of je konijn of cavia te dik is?

Konijnen en cavia’s zijn regelmatig te zwaar. Wanneer een konijn of cavia te dik is zorgt dit voor probleem met de gezondheid, bijvoorbeeld pijn in de gewrichten of moeite met ademen. Maar hoe beoordeel je nou of je cavia of konijn te dik is? Dit is vaak lastig te zien.


De lichaamsvorm van een cavia maakt het bijvoorbeeld niet makkelijk om wat extra vet op te merken. En de ruw- en langharige cavia's en konijnen maken het beoordelen van het gewicht ook niet bepaald makkelijk. Het LICG heeft daarom onlangs de Body Condition Score kaarten van UK Pet Food voor konijn en cavia mogen vertalen naar de Konijn Maat-o-meter en de Cavia Maat-o-meter. Een hulpmiddel om jou te helpen beoordelen of jouw konijn of cavia goed op gewicht is.

Wegen is niet genoeg

Nu denk je misschien, ik weeg mijn konijn toch gewoon en dan weet ik of hij te zwaar is? Wegen is zeker belangrijk! Het LICG adviseert ook om dat zeker 1 keer per maand te doen zodat je veranderingen snel opmerkt, maar alleen het gewicht weten is niet voldoende. Je moet namelijk ook weten of dat gewicht voor jouw konijn of cavia goed, te weinig of te veel is. 

Dit lukt het beste door te kijken naar de lichaamsvorm van het dier en te voelen. En daar zijn de Maat-o-meters voor gemaakt! Je bekijkt en bevoelt de lichaamsvorm van je dier en vergelijkt die met de beschrijvingen en afbeeldingen op de Maat-o-meter. De score die daaruit komt, vertelt je of jouw dier te dun, te dik of netjes op gewicht is.

Maat-o-meters

Je vindt de Maat-o-meters bij de artikelen over Overgewicht bij konijnen en Overgewicht bij cavia’s op de website van het LICG. Ook lees je daar waar je op moet letten om overgewicht te voorkomen, wat de nadelen zijn van te veel lichaamsvet en wat je kunt doen als jouw dieren toch wat te zwaar zijn.