Hoe komt je kat de warme zomerdagen door?
De zomerperiode zorgt voor warmere temperaturen, soms ver boven de 30 graden. Natuurlijk wil je je huistijger behoeden voor deze hitte. Maar je moet er ook voor zorgen dat hij voldoende drinkt. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Kattengedragstherapeut Anneke Houbraken zet de belangrijkste tips op een rij.
Als je dorst hebt, drink je toch?
Katten moeten gestimuleerd worden om te drinken
Vroeger kregen katten voldoende vocht binnen met het opeten van muizen of andere prooidieren. Die bestaan immers voor 60 tot 70% uit lichaamsvocht. Hierdoor heeft de kat nooit een dorst-gevoel ontwikkeld. Ze dronken water wanneer het ‘voor de hand lag’ om het zo te zeggen. Het was geen nood. Zodoende zal een kat op een warme dag niet per se snakken naar water…
Vandaag de dag krijgen veel katten droge brokjes voorgeschoteld waar het vocht juist uitgehaald is. Daarom is extra vochtopname veel belangrijker geworden.
Elke dag vers water in grotere bakken of schalen.
Ververs iedere ochtend het water en maak de drinkbak even schoon met je vingers om slijmerige aanslag weg te werken. Bij extreem heet weer is 2x per dag water verversen geen overbodige luxe. Daarnaast is het voor katten prettig om te drinken uit grotere bakken. Dit is soms fijner voor de snorharen, maar nog meer voor het overzicht te behouden op de omgeving. Vul een grote bak of glazen schaal het liefst tot de rand.
Stimuleren om te drinken, wil ook zeggen dat een kat weinig moeite hoeft te doen om te drinken. Dus zet aanbod van water op verschillende ruimtes danwel ‘knooppunten’ in huis. Bijvoorbeeld knooppunt keuken/woongedeelte en slaapkamer richting woongedeelte. Bekijk waar de kat veel loopt en zet daar waterbakken pal naast. Elke keer als de kat er voorbij loopt, is het uitdagend om te drinken.
Wist je dat 30% van de katten overlijdt door nierfalen?
Of ze nu 6 of 16 jaar zijn. Dit komt mede door te weinig vochtopname hun hele leven, waardoor de nieren extra moeten werken. Daarom is stimulatie voor water-opname belangrijk.
Aanbod aantrekkelijk maken
Stromend water vinden katten lekker!
Stromend water bevat meer zuurstof en minder bacteriën dan stilstaand water. Een kat weet dit instinctief. Daarom vinden veel katten de keukenkraan, douche of regenpijp super interessant. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om dit aan te bieden. Denk hierbij aan een drinkfontein. Enige wat je nodig hebt is een stopcontact. De kat zal je dankbaar zijn!
Natuurlijke uitstraling
We willen het zo natuurlijk mogelijk over laten komen. Dan zal een kat eerder gaan drinken namelijk. Ga naar de dichtstbijzijnde dierenspeciaalzaak en vraag een waterplantje voor in de vissenkom. (Voor koud water en geen tropisch verwarmd aquarium). Dit plantje doe je thuis in een lekkere grote drinkbak, vers water erbij en klaar is je verrijking! Katten vinden het fijn om te drinken van water met natuurlijke planten. Wederom zegt hun instinct dat het water goede kwaliteit is, anders groeit er niets.
Natvoer bevat veel vocht
Blikvoer of ander natvoer is ideaal om te geven tijdens extreme hitte. Veel katten eten vele malen minder tijdens warme periodes. Met natvoer zorg je dat de kat voedingsstoffen binnen krijgt én vocht. Enige nadeel in de zomer is die vieze vliegen die erop afkomen. Daar dien je rekening mee te houden. Maar met een goede vliegenmepper en tijdig weghalen van het voer, is er niets aan de hand. ;-)
Hitte overdag ontzien en ruimtes toegankelijk maken
Overdag binnen houden
Ook in Nederland hebben we periodes van 30 tot 35 graden, dagen aaneengesloten. Indien de kat naar buiten mag, is het verstandig om dit in de vroege ochtend te doen en/of laat op de avond. Temperaturen tot 25 graden is goed te doen voor de meeste katten. Houdt de katten overdag het liefste binnen. Daar blijft het over het algemeen koeler dan buiten in de schaduw. Tevens zorg je ervoor dat de warmte ook niet binnendringt in huis.
Koelere ruimtes toegankelijk maken
De meeste katten mogen niet overal in huis komen. Denk aan badkamer, kelder of slaapkamer bijvoorbeeld. Vaak zijn dit wel de plekken die koel blijven in de woning. Mocht je een ruimte hebben die koeler blijft dan de woonkamer, laat deze ruimte dan beschikbaar voor de kat. Het is tijdelijk en puur om ze te ontzien van de hitte.
Verkoeling voor de kat?
Koelmatten, spelletjes en andere hulpmiddelen
Tegenwoordig zijn er koelmatten verkrijgbaar die voor afkoeling zorgen. Helaas zijn sommige katten eigenwijs en gaan ze hier niet op liggen. Andere vinden het juist een verademing! Soms is een natte theedoek voldoende, maar nog vaker zoekt een kat zélf een lekker plekje op in huis.
Wat je ook kan doen is een fles met water invriezen en deze in een handdoek draaien. Dit leg je dan bij de favoriete slaapplek van de kat. Of je zet een fles met bevroren water voor een ventilator in huis. Dat zorgt ook voor een koelere luchtstroom.
Katten kunnen niet zweten zoals mensen en hijgen niet zoals honden. Ze zweten voornamelijk uit hun pootjes. Hier kunnen ze ook juist afkoelen. Een paar jaar geleden heb ik een filmpje gemaakt van mijn eigen kat Lucy die haar pootjes dompelt in koud water op een speelse manier. Klik HIER voor een link naar het filmpje.
En dan koelt het even flink af…
RAMEN OPEN – DOORLUCHTEN?
Kijk hiermee uit! Jaarlijks overlijden nog steeds teveel katten, doordat ze klem komen te zitten in kiepramen. Kiepramen die naar binnen draaien zijn een groot probleem. De kat ziet een grote opening aan de bovenkant en wil daar doorheen. Maar komt tijdens de vlucht klem te zitten. Het grootste probleem is ‘de spie’ die ervoor zorgt dat een kat meer en meer beklemd wordt terwijl hij juist eruit probeert te komen. Vaak worden deze katten te laat opgemerkt of is er al teveel schade gemaakt inwendig.
Over de auteur
Anneke Houbraken is gediplomeerd én geaccrediteerd gedragstherapeut voor katten. Sinds 2014 heeft ze een eigen praktijk, Miauw Kattentherapie en vanaf juni 2021 trimt ze ook katten in Miauw Kattentrimsalon. Anneke is geboren op een boerderij en altijd omringd geweest door verschillende dieren. Toch trokken katten haar aandacht. Naast eigenaren en hun kat(ten) helpen met het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, verzorgt Anneke ook op regelmatige basis lezingen en workshops over kattengedrag. Daarnaast is ze stagebegeleider en gastdocent. En natuurlijk heeft ze zelf ook katten. Drie stuks om precies te zijn: een kruising Europees korthaar en twee Ragdolls.
Miauw Kattentherapie: miauw-kattentherapie.nl
Miauw Kattentrimsalon: miauw-kattentrimsalon.nl