Hoe goed ken jij de lichaamstaal van jouw hond?

Je kent je hond van binnen en buiten. Jullie band is sterk en je weet wanneer je viervoeter blij is of zich juist niet lekker voelt. Communicatie verloopt natuurlijk anders, maar toch lees jij alles af. Hoe goed ken jij de lichaamstaal van jouw hond?


Hondentaal aflezen

Honden zijn meesters in lezen van mens en dier. Instinctief volgt een reactie, dus hoe fijn als jullie elkaar begrijpen en zo de band versterken. Je kunt bijvoorbeeld een situatie of emotie voorkomen als je de signalen hebt opgepikt die je hond subtiel toonde. Of nog beter: je ziet wanneer je maatje tevreden is.

Jij weet precies wat je moet doen als je hond gespannen is en afleiding nodig heeft met een speeltje of een hondensnack. Wist je bijvoorbeeld dat een kauwende hond een gelukkige hond is door het gelukshormoon dat vrijkomt tijdens het kauwen en kluiven? Bovendien worden ze rustig en grote kans dat je viervoeter zelfs in slaap valt na een grote kluif. 

Toch is niet alles begrijpelijk, want het blijft een dier tenslotte. Die starende blik diep in je ogen heeft waarschijnlijk al zo vaak tot dezelfde vraag geleid: ‘Wat gaat er door die kop?’ Observeer daarom de houding van de snuit tot aan het puntje van de staart en achterhaal zo wat jouw hond verteld, afhankelijk van de situatie en omgeving.

Kop

Smelt je ook weg als de hond zijn kop schuin beweegt of draait als je praat? Meestal is dit een poging om jou te begrijpen. Over begrijpen gesproken… Wist je dat je veel informatie krijgt door de stand van de ogen, oren en bek?

Ogen

We kijken altijd meteen naar de ogen die vooral de gezichtsuitdrukking bepalen. Het valt meteen op als de hond bang is of juist onzeker door grote ogen, waarbij het wit zelfs te zien is; whale eyes. Een van de eerste signalen die je niet mag negeren als een klein kind bijvoorbeeld je hond knuffelt.

Oren

Een ontspannen oor is een beetje naar de zijkant gedraaid. Bij honden met rechtopstaande oren kun je goed zien dat ze lichtelijk naar de zijkant zakken als hij of zij moe is. Als een hond begroet met lage oren naar achteren, is dit een teken van onderdanigheid. Plakken de oren tegen de vacht naar achteren, samen met een lage lichaamshouding en staart tussen de poten? De hond wil dan het liefst onzichtbaar zijn en maakt zich klein uit angst. Meestal zie je waarschijnlijk de oren omhoog. Dit kan van alles betekenen, maar in veel gevallen is het alertheid.

Bek

Een ontspannen bek staat een beetje open. Als de hond zijn eigen bek likt, heet dit tongelen. De hond vindt iets spannend, voelt zich bedreigd en kalmeert zichzelf op deze manier. In combinatie met whale eyes weet je zeker dat hij of zij stress ervaart. Worden de tanden getoond? Een duidelijkere waarschuwing bestaat bijna niet.

Lichaam

Staat de hond stevig op vier poten, kop, oren, staart omhoog met aangespannen spieren, dan heeft de viervoeter zich groot gemaakt. Een zelfverzekerde uitstraling waarbij dominantie een grote rol kan spelen. Misschien beter om deze hond ruimte te geven tot hij jou benadert of wacht tot het lichaam meer ontspannen is.

Ken je die ene houding, waarbij 1 pootje in de lucht blijft hangen? Een afwachtende, onzekere houding, maar niet als de hond op iets is gefocust om te achtervolgen zoals bij een jachthond.

Rug

Een nerveuze of boze hond krijgt een borstelrug. Net als bij een kat gaan de haren op de rug omhoog staan als de hond het voorwerp, mens of dier niet vertrouwd. Het is een waarschuwingssignaal en ook hier is voorzichtigheid geboden. Er zijn twee opties: jij wordt gewaarschuwd, omdat de hond iets heeft gezien of gehoord en laat zo weten dat je alert moet zijn. Andere optie is meestal spanning. Sommige rassen hebben zelfs standaard een streep haar (ridge) die omhoog staat op de rug.

Staart

We zijn dol op die lolmeter; een heen en weer bewegende staart waarvan we vernemen dat de hond waarschijnlijk blij en vrolijk is. Bij kleine hondjes kan de kwispelsnelheid sneller gaan als ze opgewonden zijn. Maar niet elke kwispel is positief; een trage kwispel duidt meestal op ongemak. Een stijve kwispel waarbij alleen de staart beweegt en niet de heupen geeft spanning of zelfs vijandigheid aan.

Een staart die omhoog staat zonder kwispel kan een neutrale staarthouding zijn, afhankelijk van het ras. Zo niet, dan is de hond alert of zelfverzekerd zoals eerder vermeld. Zakt de staart omlaag? Meestal voelt de hond zich dan onzeker.

Niet alleen mensen lezen de communicatie van de staart. Wist je dat staartloos zelfs voor miscommunicatie kan zorgen bij andere honden? Gelukkig is het amputeren van de staart voor cosmetische doeleinden in ons land niet meer toegestaan. De taal van de staart vertelt dus meer dan wij weten.


Anika Verstraete

Over de auteur

Anika Verstraete werkt als junior content marketeer bij HelloPets. De meeste huisdiereigenaren kennen dit bedrijf via merken zoals bijvoorbeeld WOOOF. Ze is dol op honden en een lang gekoesterde droom kwam uit in 2020; toen kwam Zazu in haar leven, een kleine Jack Russel én kantoorhond.


Wooof: www.wooof.xyz
Hellopets: www.hellopets.eu