Het geheim van de kameleontong

Tijdens de tv-uitzending van ‘De Kennis van Nu’ gaat presentator Elisabeth van Nimwegen op zoek naar het geheim van de kameleontong. Want zo’n flexibele, nauwkeurige en krachtige grijparm zou enorm handig zijn in de robotica: ideaal voor het betere sorteerwerk. Maar het mysterie van de kameleontong laat zich nog niet zo makkelijk ontrafelen.

Kameleon

Een kameleon vangt zijn prooi door zijn tong met een enorme snelheid af te schieten. Het beest doet dit met zo’n kracht en zo’n nauwkeurigheid dat een nietsvermoedende sprinkhaan geen schijn van kans maakt. Zelfs hagedissen en kleine vogeltjes zijn hun leven niet zeker met een kameleon in de buurt.

Schietmechanisme

Onderzoekers Johan van Leeuwen (Wageningen Universiteit) en Jurriaan de Groot (Universiteit Leiden) wilden weten door welk mechanisme de kameleon zijn tong met zo’n grote snelheid weg kan schieten. Met behulp van een röntgen- en slow motion camera ontdekten ze dat een kameleon beschikt over een unieke biomechanische katapult.

Kameleontong is mysterieus: Kennis van Nu

Grijptechniek

Maar niet alleen het schietmechanisme is bijzonder. Ook de grijptechniek van de kameleontong stelt onderzoekers voor vragen. Hoe kan het dat een kameleon prooien in alle vormen en maten, structuren en gewichten zonder probleem kan grijpen en vasthouden? Het antwoord lijkt te liggen in de combinatie van plakkerigheid met een zuignapsysteem. Bij het Duitse bedrijf FESTO doen ingenieurs een eerste poging doen om deze kameleontongtechniek in te zetten in de industrie.

Kennis van Nu: kameleontong

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen. Het is elke woensdag te zien om 19.20 uur op NPO 2.