Help, mijn kat krabt mijn bank kapot!

Dat katten behoefte hebben om te krabben dát weet je vaak wel. En je snapt ook dat dit erbij hoort. Toch? Alleen waarom krabt jouw kat nu precies aan jouw geliefde nieuwe bank? Daar zit je niet op te wachten. Door meer te weten te komen over het krabgedrag van je kat weet je precies wat je moet doen als de bank (weer) een keer doelwit is.

Krabgedrag kat oplossen op zeer korte termijn

Normaal gesproken leg ik eerst uit waarom een kat überhaupt krabt, wat de voorkeuren per kat kunnen zijn en hoe we dit het beste vorm kunnen geven. Maar de zoekresultaten op internet wijzen uit dat eigenaren zoeken naar de oplossing. De oorzaak is irrelevant oftewel TOTAAL ONBELANGRIJK. Zeker als we het ongewenst krabben op kunnen lossen met een simpele spray die vrijwel overal in dorp of stap (of online) verkrijgbaar zijn.

Dus waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Zo gemakkelijk is het helaas niet en zodoende worden de frustraties groter en ergernis aan de kat ook. Maar dit alles is te voorkomen door eerst te begrijpen waarom katten krabben. 

Kat krabben natuurlijk gedrag

Kat die krabt is natuurlijk kattengedrag (of toch probleemgedrag?)

Ik help eigenaren met probleemgedrag op te lossen. De eerste vraag is of het natuurlijk gedrag is of probleemgedrag. Voor de eigenaar wordt beide geassocieerd met ongewenst en dus probleemgedrag, maar dat klopt niet. Angst en agressie zijn probleemgedragingen en niet natuurlijk. Sproeien binnenshuis is ook een probleemgedrag, maar buitenshuis juist natuurlijk gedrag. Krabben is altijd natuurlijk gedrag en dus níet te af te leren of te voorkomen. Maar we kunnen katten tegemoet komen in deze behoefte én daarbij ons meubilair in bescherming nemen.

Geurvlaggetje kat

Geurvlaggetje als visitekaartje

Katten moeten te allen tijde kunnen krabben. Dat is een primaire uiting en in eerste instantie bedoeld om de nagels aan te scherpen. Oude nagelhulzen worden ververst, zodat katten niet uit de boom vallen als ze erin klimmen. Dat is vanuit natuurlijk instinct meegegeven. Tevens zetten katten een soort geurvlaggetje uit door ergens te krabben. Dat komt doordat ze hun unieke geur achterlaten terwijl de nagels gescherpt worden (jaja, onze geliefde huisdieren konden al eerder multi-tasken dan ons).

Dit geurvlaggetje uitzetten wordt ook gezien als een soort visitekaartje afgeven.

Krabgedrag kat voorkomen kan niet, wel geschikt alternatief aanbieden

Als je deze informatie weet, dan is het vrij logisch dat een kat een goede krabgelegenheid moet hebben. De doorgaans krabpalen worden geproduceerd op wensen van de mens. Hoe krom is dat? Zeer krom inderdaad, maar wij zijn degene die de krabpaal kopen. Onze kat(ten) mogen er daarna hun mening over geven, maar dan is de proefperiode al voorbij. Niet elke krabpaal is een goede variant. We hebben eerst nog meer informatie nodig in ons vooronderzoek.

Bankkrabber of tapijtkrabber

BANK-krabber of TAPIJT-krabber?

Katten kunnen op 2 manieren krabben, horizontaal of verticaal. Verticaal is tegen objecten, zoals stoelen, deuren, kast en bankstel. Horizontaal is op de mat, tapijt of ander kleed wat op de grond ligt. Veel katten vinden beide uitingen prettig om te doen, maar er zijn katten die een duidelijke voorkeur hebben.

Stel jouw kat krabt het liefste tegen de zijkant van de bank, dan heeft die simpele krabplank op de grond geen enkele zin. Want dat wekt geen interesse bij jouw kat. Die wil verticaal krabben en niet horizontaal. Daarom is het zinvol om eerst te bekijken wat jouw kat het prettigste vindt.

Krabpaal is om te krabben en niet om te chillen

We denken dat een krabpaal altijd een krabpaal is, maar dat klopt niet. Bij de aanschaf van een kat zijn de benodigdheden simpel; voerbak, waterbak, kattenbak, krabpaal(tje). Wij plaatsen alle krabmogelijkheden onder de noemer krabpaal, maar dat is een verkeerde gedachte. Je hebt namelijk klimpalen, krabtonnen, krabplanken, krabstammen, krabmatten en de ‘gewone krabpalen’. 

De beste krabmogelijkheden om het krabben te bevorderen zijn diegene zónder al te veel ligmandjes, ligzakken en trapjes. Al deze accessoires maken het voor ons (diegene met de portemonnee) super aantrekkelijk om te kopen. Want dat is leuk, toch? KEI LEUK, maar niet uitdagend genoeg om de nagels te krabben. Want daar zal de kat de bank voor blijven gebruiken.

Krabmogelijkheid beste tot zijn recht

Daarom moet je altijd afvragen waarvoor je een nieuwe krabpaal aanschaft. Voor een lekker hoge relaxplaats of om die ene mooie nieuwe fauteuil te beschermen voor die scherpe nagels? Pas als je weet waarvoor je iets zoekt, moet je het aanschaffen. Waar de krabmogelijkheid het beste tot zijn recht komt, is niet in elke situatie hetzelfde. Dat ligt aan de ruimte en looproutes in huis. Staat de stoel, fauteil of bankstel precies naast het looppad van keuken naar woonkamer of hal, dan is de kans groot dat deze gebruikt wordt om te krabben. Het ligt dan ook aan de situatie en de voorkeur van de kat wat je het beste kan aanbieden.

Krabstam of krabton

Blijkt jouw kat een 'bankkrabber', dan kies je het beste voor een krabstam of krabton. Tevens kun je ervoor kiezen om een krabmat /-plank TEGEN de bank te bevestigen waar nu gekrabt wordt. Dan voorkom je dat de bank verder kapot gaat. Dit is soms een ideaal idee in kleinere woningen, omdat daar de looproutes vast liggen en de positie van de meubels ook.

Krabmat of krabplank

Is jouw kat een 'tapijtkrabber', dan kun je beter een goede krabmat of krabplank aanschaffen voor op de grond. Of een heerlijke kokosmat doet het ook altijd goed!

Ga zelf eens op onderzoek uit om de verschillen te bekijken. Dit kun je online doen, maar natuurlijk ook gewoon even binnen wippen bij een lokale dierenspeciaalzaak. Ik weet zeker dat je versteld staat van het aanbod op ‘krabgebied’.

Juiste krabmogelijkheid op de juiste plaats

Je weet wat jouw kat het prettigste vindt om aan te krabben? Ik vermoed de bank (verticaal), anders las je deze blog niet. De eerste vraag die je moet beantwoorden is hoe de ruimte is ingericht. Hoe zijn de looproutes in jouw huis en staat hier meubilair pal naast? Indien ja, dan moet je bekijken of de meubels verzet kunnen worden. Is dat niet het geval, dan dien je een goede krabmogelijkheid aan te bieden, zodat de bank ontlast wordt. Dit kan een krabstam of krabton zijn. Of je kan een mat of plank bevestigen tegen de bank. Dat is ook een optie.

De krabmogelijkheid plaatsen vóór het meubel waaraan gekrabt wordt en direct naast de looproute. Eventueel maak je dit nog extra aantrekkelijk met gedroogd kattenkruid of catnip-spray.

Niet het gewenste effect?

Werken mijn tips uit deze blog niet en blijft de bank of ander meubelstuk favoriet om te krabben? Vraag dan een kattengedragstherapeut om een keertje bij je thuis te komen kijken.


Anneke HoubrakenOver de auteur

Anneke Houbraken is gediplomeerd gedragstherapeut voor katten én geaccrediteerd door de SPPD. Sinds 2014 heeft ze een eigen praktijk, Miauw-Kattentherapie. Ze is geboren op een boerderij en altijd omringd geweest door verschillende dieren. Toch trokken katten haar aandacht. Naast eigenaren en hun kat(ten) helpen met het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, verzorgt Anneke ook op regelmatige basis lezingen en workshops over kattengedrag. Daarnaast is ze stagebegeleider en gastdocent. En natuurlijk heeft ze zelf ook katten. Drie stuks om precies te zijn: een kruising Europees korthaar en twee Ragdolls.


Miauw Kattentherapie: www.miauw-kattentherapie.nl