Help! Ik heb een vlooienplaag! [blog]

Mijn werkdag in de dierenwinkel is nog maar net begonnen als er een klant stampend de winkel in komt lopen. Hij haast zich naar de kassa, waar ik hem vriendelijk begroet. Zijn hoofd straalt allesbehalve vriendelijkheid uit. Oh jee. ‘’Ik heb een vlooienplaag in huis,’’ roept hij. Hij klinkt boos. Ook goeiemorgen, denk ik.

Voordat ik iets kan zeggen gaat hij verder: ‘’Ik wil er vanaf. Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik weet niet waar ik het zoeken moet!’’ Even is het stil. ‘’Help me. Wat moet ik doen?’’ Zijn stem klinkt nu eerder wanhopig dan boos.

Vlooien in huis. Wat nu?

Ik leg hem het een en ander uit. Hij zucht en steunt: het is duidelijk dat hij baalt. Logisch dat hij baalt. Ik snap dat deze man geïrriteerd binnen kwam lopen. Een vlooienplaag is erg vervelend. En een goede nachtrust heeft hij ook niet gehad. Gelukkig kan ik hem helpen, ik leg hem uit wat hij het beste kan doen.

Dit soort gesprekken heb ik de laatste tijd vaker. Het is weer volop vlooientijd. Sommige mensen willen informatie over het voorkomen van en anderen halen hun standaard vlooienmiddel.

Een behandeling tegen vlooien is niet alleen goed voor het huisdier, het is ook beter voor onszelf. Als je een huisdier met vlooien niet behandelt heb je kans dat je een vlooienplaag in huis krijgt. Zoals deze man dus. Misschien kun je het je voorstellen, misschien heb je het een keer gehoord of misschien heb je er zelf ervaring mee… een vlooienplaag in huis, dat wil je echt niet.

Het geldt voor zoveel dingen: voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig heb je daar dus wat voor. In de dierenspeciaalzaak kun je bijvoorbeeld druppels aanschaffen die werken tegen vlooien. Laat je goed informeren en adviseren. Denk goed om de gezondheid en het welzijn van jouw huisdier (en dat van jezelf) in deze vlooientijd.

Deze man liep in ieder geval een stuk rustiger, opgeluchter en vriendelijker de winkel uit.


Roos VlaarOver de auteur

Roos Vlaar (1993) woont in Groningen en werkt als winkelmedewerkster bij dierenspeciaalzaak Discus Fa. Ekkelkamp. Ze is een echte dierenliefhebber en schrijft daar ook graag over, want schrijven is een andere hobby van haar. Onlangs heeft ze haar eigen boek uitgebracht met de titel Keuzes. Het boek gaat over de onzekerheden en het geluk van een jonge vrouw. Meer weten? Kijk dan op haar website www.roosvlaar.nl.