Grote pieken en dalen in tekenbeten: blijf controleren!

Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University iets bijzonders in het aantal tekenbeetmeldingen bij Tekenradar.nl. Een hoogterecord in de eerste 6 maanden en een laagterecord in de laatste 6 maanden. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde. Controleren op teken blijft dus belangrijk om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Kind speelt buiten in het groen

In 2018 kreeg Tekenradar.nl zo’n 8.500 meldingen van tekenbeten, wat een gemiddeld aantal is. Dit ligt rond het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Echter, in de eerste helft van 2018 kwamen er meer meldingen binnen dan ooit. Het aantal lag een derde hoger dan gemiddeld. Vanaf juli zakte het aantal meldingen onverwacht hard. De tweede helft van het jaar werden 37% minder tekenbeten gemeld dan normaal. Dit was een laagterecord.

Teken in strooisellaag

Vooral in het warme april, mei en juni lag het aantal tekenbeetmeldingen hoger dan normaal, mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. In de loop van mei begon een lange periode van droogte. In juli viel er gemiddeld over het land maar 10 millimeter regen. “Een mogelijke reden voor het lage aantal tekenbeten in de tweede helft van 2018 is deze bijzondere droogte” zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University. Bekend is dat teken als het heel droog is proberen om uitdroging te voorkomen door in de strooisellaag te kruipen.

1 miljoen mensen lopen tekenbeet op

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. 1.000 tot 2.500 mensen houden daarvan langdurende klachten. Deze ziekte kun je voorkomen door na elk uitstapje ‘in het groen’ jezelf en waar nodig anderen altijd te controleren op teken. Het zo snel mogelijk verwijderen van een teek halveert namelijk de kans op Lymeziekte.

 


App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kun je (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en zie je wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

Get it on Google Play      Download in App Store


Controle op teken

Stigas, de organisator van de Week van de teek, heeft een korte animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​