Gemeente Teylingen is ‘meest hondvriendelijke’ gemeente van het jaar

De Raad van Beheer, de koepelorganisatie voor alles over houden van honden, heeft samen met de Hondenbescherming een nieuw initiatief gelanceerd. Vanaf dit jaar wordt er jaarlijks een prijs uitgereikt aan de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland. Meer dan 30.000 mensen is gevraagd gemeentes te nomineren en uiteindelijk is hieruit een top 3 gekozen: de gemeentes Dronten, Heemstede en Teylingen (in willekeurige volgorde). Uiteindelijk heeft de jury de gemeente Teylingen tot winnaar van 2022 gekozen.

Hondvriendelijke gemeente
De winnende gemeente Teylingen kreeg de bijbehorende trofee uitgereikt uit handen van Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming, Hildeward Hoenderken, voorzitter van de Raad van Beheer en Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer. De interviews werden gedaan door Annemarie Bruning en haar jury-hond Syb.


Een team van beoordelaars en een videoploeg zijn in de 3 genomineerde gemeentes poolshoogte gaan nemen. Daar kwamen verwachte, maar ook verrassende zaken uit naar voren, waardoor de keuze voor de winnaar duidelijk werd. De video’s uit de 3 gemeentes zijn gepubliceerd op de social mediakanalen en websites van de Raad van Beheer en Hondenbescherming, waarna leden en geïnteresseerden de video’s konden ‘liken’. Uiteindelijk heeft de jury de gemeente Teylingen (Sassenheim, Voorhout & Warmond) tot winnaar van 2022 gekozen.

Platform Hondenvrienden

In Teylingen zijn in verhouding tot het inwoneraantal en oppervlakte de meeste hondenlosloopgebieden. De gemeente kent omheinde losloopveldjes en er is op eiland Koudenhorn in Warmond een permanent toegankelijk hondenzwemstrand. Er wordt geen hondenbelasting geheven en toch zijn er in de hele gemeente ruim voldoende gratis poepzakjes en afvalbakken om deze in te deponeren.

En misschien wel het belangrijkste: er is een bewonersplatform genaamd Stichting Platform Hondenvrienden dat overlegt met de gemeente bij aanleg van nieuwe wijkjes en herinrichtingen om de voorzieningen voor onze geliefde viervoeters te optimaliseren. Dat er geluisterd wordt naar hondenbezitters is werkelijk een zeer positief punt in de beoordeling. Daar kunnen andere gemeentes van leren, zo denkt de jury.

Ook in 2023

De verkiezing is een succes gebleken en zal in 2023 herhaald worden. Gemeente Teylingen zal als winnaar van 2022 in de jury voor 2023 plaatsnemen. De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd zullen worden en volgend jaar meedoen met de verkiezing.