Geef je huisdieren geen maaltijdrestjes als dagelijkse kost!

Ruim een kwart van de honden krijgt 7 keer per week een ‘restje’, blijkt uit het huisdierenonderzoek dat Dibevo en de Nederlandse Voedingindustrie gezelschapsdieren (NVG) jaarlijks laat uitvoeren. Katten snoepen af en toe wat mee, maar niet dagelijks. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige, is het niet aan te raden om huisdieren maaltijdrestjes te geven.

Hond eet voer

Net als mensen heben dieren behoefte aan hun eigen specifieke voeding. De gezondheid van je huisdier wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren giftig zijn voor hen. Ook op het eerste oog ‘ongevaarlijke’ maaltijdrestjes kunnen door de onevenwichtige samenstelling tot ziektes leiden en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Risico’s

Zelfs als je speciaal voor je huisdier zelf eten bereidt, bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige.

In het regelmatig geven van ‘restjes’ schuilt daarnaast nog een ander gevaar: je huisdier wordt er (te) zwaar van. Het is immers vaak een extraatje. Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Zo kunnen gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties ontstaan. Omdat de mobiliteit van dieren beperkt wordt, bewegen zij minder. Dit kan leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is dus in het belang van het dier om te voorkomen dat hij of zij te maken krijgt met overgewicht.