Dierenbescherming vraagt aandacht voor oudere asieldieren

Presentatrice Milika Peterzon heeft op 30 mei samen met de Dierenbescherming een speciale groep asieldieren in het zonnetje gezet: de oudjes. Aanleiding was het tienjarig bestaan van de asieldierenwebsite ikzoekbaas.nl. De Dierenbescherming vraagt de komende maanden extra aandacht voor de oudjes in de hoop dat de dieren sneller een nieuw baasje zullen vinden.

Asieldieren ikzoekbaas.nl

Van de 25.000 dieren die de Dierenbescherming elk jaar opvangt zijn er 5.000 acht jaar of ouder. Omdat veel van deze oudere dieren meer zorg nodig hebben en daardoor ook meer kosten, zijn ze vaak moeilijk plaatsbaar. Veel nieuwe baasjes zijn bovendien huiverig om een asieldier op leeftijd in huis te nemen, omdat in veel gevallen sneller afscheid moet worden genomen dan bij jongere dieren.

Gastgezinnen

Een nieuw baasje vinden voor oudere dieren is dus moeilijker. Toch lukt het de Dierenbescherming meestal wel. “En als het niet lukt, kunnen we gastgezinnen inzetten,” zegt directeur van de Dierenbescherming Femke-Fleur Lamkamp, “Het dier blijft dan eigendom van het asiel, maar hoeft zijn oude dag niet in een asiel te slijten.”

Geef om mij

Om meer aandacht te krijgen voor de inspanningen die nodig zijn voor de verzorging en plaatsing van oudjes, is de Dierenbescherming de campagne Geef Om Mij gestart. Oudere dieren worden extra in het zonnetje gezet, onder andere op ikzoekbaas.nl. Daar kunnen geïnteresseerde, nieuwe baasjes hun favoriete (oudere) huisdier uitzoeken. In het asiel kunnen ze dan op afspraak kennis komen maken met hun uitgekozen dier.

Meer rust

“We werken nu tien jaar met ikzoekbaas.nl en dat heeft echt voor een hele vooruitgang in het welzijn van asieldieren gezorgd”, aldus Lamkamp. De eerste kennismaking met het asieldier gaat tegenwoordig via internet. Daardoor komen er minder mensen een kijkje nemen in het asiel. “Dat zorgt voor veel meer rust”. Bovendien worden door de site per asieldier meer potentiële baasjes bereikt, waardoor het herplaatsen sneller gaat. De site is na tien jaar nog steeds populair. Per jaar bezoeken meer dan 1,5 miljoen mensen ikzoekbaas.nl.