Chippen en registreren: belangrijk en soms verplicht!

Zoals ieder jaar organiseert het LICG ook dit jaar weer de Juni Chipmaand: een maand waarin het chippen en registreren van huisdieren centraal staat. Een chip en een goede registratie zorgen ervoor dat een zoekgeraakt en gevonden dier weer snel terug kan naar zijn eigenaar.

Voor honden is de chip al verplicht. Maar weet jij precies hoe dat zit en waar je op moet letten? Een aantal zaken is belangrijk om te weten:

  • Elke pup die in Nederland wordt geboren moet binnen 7 weken een chip en een EU-dierenpaspoort krijgen. De pup moet altijd eerst op naam van de fokker geregistreerd worden.
  • Iedereen die pups fokt, moet een UBN (registratienummer) aanvragen bij RVO om daarmee de pups te kunnen laten chippen en registreren. Oók als het om een eenmalig nestje gaat!
  • Een hond uit het buitenland moet binnen 2 weken geregistreerd worden en dat mag alleen door een dierenarts worden gedaan. Degene die de hond geïmporteerd heeft, of dat nu een stichting, handelaar of particulier is, moet daarvoor een UBN aanvragen bij RVO.
  • Elke hond mag alleen van eigenaar wisselen als hij een chip, een registratie op naam van de houder en een EU-dierenpaspoort heeft.
  • Elke nieuwe eigenaar van een hond moet binnen twee weken de registratie op zijn of haar naam overzetten en die goed up-to-date houden als er iets wijzigt.

Niet verplicht, wel verstandig

De overheid is ook voor katten bezig om chippen en registreren verplicht te maken. Dit moet nog verder worden uitgewerkt. Maar ook zonder verplichting is dit heel verstandig. Jaarlijks raken er heel veel katten vermist en vooral in de vakantieperiode neemt dat aantal toe. Als de kat gechipt is kunnen dierenartsen, asielmedewerkers of mensen van de dierenambulance het nummer van de chip uitlezen. Als het nummer juist geregistreerd staat, kan contact met de eigenaar worden opgenomen. Het dier hoeft dan niet onnodig lang in een opvang te blijven en men loopt niet het risico dat het dier bij een ander geplaatst wordt.

Ook voor andere dieren kan chippen nuttig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld ontsnapte konijnen ook sneller bij hun eigenaar terugkeren als ze gechipt en geregistreerd zijn.

Het belang van een goede registratie

Natuurlijk werkt een chip alleen maar als de eigenaar van het dier ervoor zorgt dat de registratie klopt. Dat gaat niet automatisch: een eigenaar moet zelf zijn gegevens bij een databank registreren en die gegevens ook up to date houden als er iets verandert!

Juni Chipmaand acties

Goed nieuws is dat veel dierenartsenpraktijken in de Juni Chipmaand speciale acties hebben, vaak met korting. Op de website chipjedier.nl van het LICG kun je zien welke dierenartsen en chippers meedoen. Daar kun je bovendien bekijken hoe het precies zit met de regels voor het chippen, bij welke databanken je de chip kunt registreren en hoe je de registratie van je huisdier kunt checken.