Check de ‘Dier & Mens Wijzer’: hoe goed past een huisdier bij jou?

De Dierenbescherming heeft deze week de ‘Dier en Mens Wijzer’ gelanceerd. Dit is een laagdrempelige online test waarmee je kunt checken of een huisdier waar je een oogje op hebt, eigenlijk wel past bij jouw levensstijl. Ook geeft de test inzicht in waar je allemaal rekening mee moeten houden als je een dier in huis haalt.

Dier en Mens Wijzer van de Dierenbescherming


Een huisdier heeft heel veel te bieden: gezelschap, aanspraak, afleiding, beweging, troost en liefde. Omgekeerd kunnen wij mensen het dier ook veel moois bieden: een fijne plek om te wonen, eten, drinken, aandacht, verzorging en natuurlijk een hoop liefde. Deze mooie kanten van het samenleven met een huisdier kregen sinds het begin van de coronacrisis voor veel mensen nog meer waarde en leidde dan ook tot een toename in het aantal aangeschafte huisdieren. 

Ook de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming konden meer dieren een nieuw thuis geven, een van de positieve kanten van de crisis. Toch waren en zijn er ook zorgen. Hebben mensen er wel voldoende over nagedacht? Realiseren mensen zich voldoende wat er allemaal bij de zorg voor een huisdier komt kijken, tijdens en na corona?

Ochtendmens of nachtbraker?

Met de 'Dier & Mens Wijzer' kun je voor 8 van de meest voorkomende huisdieren nagaan of die wel in je leven passen. Naast kat en hond zijn het konijnen, cavia's, hamsters, kippen, (zang)vogels of (aquarium)vissen.

In de app komt bijvoorbeeld de zorg tijdens de vakantie aan bod, maar dus ook of een huisdier past bij je levensstijl. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens of een nachtbraker? Verder kan je karakter een rol spelen. Stel dat je een controlfreak bent: past dat dan bij een eigenwijze kat die doet waar-ie zelf zin in heeft? Ook geeft de app inzicht in de financiën: wat kost het hebben van een huisdier eigenlijk?

Niet voor even...

Het doel van de Dier & Mens Wijzer is vooral om je aan het denken te zetten over of en hoe een huisdier in je leven past. Nu, maar ook in de toekomst. Een dier heb je niet voor even, maar voor zijn hele leven!