Cadeautjes waar je huisdier blij van wordt

Katten, honden, konijnen of grasparkieten kunnen geen verlanglijstjes maken. Hoe kies je dan toch een geslaagd cadeau voor je huisdier om cadeau te geven met de feestdagen?


Om een cadeautje te geven waar de ontvanger écht blij mee is, moet je weten wat bij diegene past. Cadeautjes voor dieren zijn extra uitdagend: zij kunnen niet vertellen wat hun wensen zijn. Er is dus inzicht nodig in de aard van het beestje. Daarbij moet je twee dingen in het oog houden. Aan de ene kant zijn dat het natuurlijke gedrag van het dier en zijn bouw; aan de andere kant zijn de individuele voorkeur en de conditie van het dier van belang.

Soorteigen behoeftes

De soort- of ras-eigen kenmerken en behoeftes van je huisdier bepalen welke cadeautjes geschikt kunnen zijn. Vogelspeelgoed waarbij je je poten moet gebruiken is bijvoorbeeld leuk voor een grasparkiet, maar een kanarie kan er niks mee. Diepe voerbakjes kunnen geschikt zijn voor een hond met een spitse neus, maar niet voor een kortsnuit. Een hamster wordt blij van een diepe bak om in te graven, maar muizen hebben liever een mooi klimtoestel. Dit soort zaken zijn per soort (en wat bouw betreft soms per ras) verschillend. Neem eens een kijkje op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) en lees over de soort- of ras-eigenbehoeftes van jouw huisdier.

Individuele wensen

Welk cadeautje echt een topper wordt, hangt af van wat elk individueel dier leuk vindt en nodig heeft. Houdt je hond van apporteren, dan is een bal met fluffy staart misschien een schot in de roos; is hij een speurder dan is een snuffelmat meer geschikt. Is je kat een cocooner, dan is een zacht mandje op de vensterbank helemaal geweldig, maar is hij een jager dan heeft hij meer lol van speel-rails of een hengel. Houd rekening met de leeftijd en conditie van je huisdier; hoe actief is hij, is klimmen of springen wel verantwoord en is een extra comfortabel ligkussen tegen gewrichtsklachten misschien fijn?

Samen knutselen

Wie er de tijd voor heeft, kan het zelfs nog persoonlijker maken: maak zelf een cadeautje voor je konijn of knaagdier! Ideaal voor kinderen, want wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje geven? Op de website van het LICG vind je een artikel over ‘Voedselverrijking en spelletjes voor konijnen en knaagdieren’, met beschrijvingen van hoe je leuke cadeautjes kunt maken die echt passen bij wat deze dieren van nature graag doen.

Nog even dit

Een huisdier zélf is lang niet altijd een geslaagd cadeautje. Aan een huisdier moet je immers bewust beginnen. Geef daarom liever eerst de huisdierenbijsluiter cadeau van het dier dat je wilt geven. Deze vind je op de website van het LICG. Zo kan de ontvanger eerst bedenken of hij zo’n geschenk écht een dierenleven lang een goed idee vindt!


Over de auteur

Saskia Ober

Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. In haar eigen leven zijn huisdieren altijd belangrijk geweest, met een hoofdrol voor konijnen.