Je kat in de vakantieperiode: wat is de beste oplossing?

Als je katten hebt en je toch graag op vakantie gaat, zul je goed moeten nadenken hoe je de vakantie zo goed mogelijk laat verlopen voor je katten.Neem je je kat mee, zorg je voor iemand die in je huis komt ‘wonen’, neem je een oppas, breng je je kat naar familie of naar een kattenhotel? Het blijft een moeilijke keus. Hoe weet jij nou wat de beste oplossing is voor je kat?

Bankje met kat

Hieronder volgt een opsomming van de meest gebruikte oplossingen:

1. Je kat meenemen op vakantie

Denk er aan dat verhuizen, en dus ook bezoekjes aan een vakantiewoning, erg stressvol kunnen zijn voor hem. Ook is er natuurlijk ontsnappingsgevaar, erg lastig wanneer je kat rondloopt in een vreemde omgeving. En denk ook eens aan het gegeven dat katten in geval van stress zoveel mogelijk eigen geurtjes af gaan geven. Hoop dan maar dat dit zich niet uit in een kapot bankstel en stuk gekrabd behang.

Voor wie geschikt:
Goed gesocialiseerde binnenkatten die goed om kunnen gaan met een nieuwe omgeving.

2. Je kat op vakantie brengen bij familie

De punten genoemd bij optie 1 gelden natuurlijk ook voor deze optie. Daar komt nog eens bij dat jij als stabiele factor niet aanwezig bent. En denk er ook eens aan dat als dit ‘oppasgezin’ ook katten heeft, het zeer onwaarschijnlijk is dat deze katten zomaar een nieuwe kat in hun huis toelaten. Daarbij kunnen ook kleine kinderen of een hond een zeer stressvolle factor zijn voor je kat.

Voor wie geschikt:
Goed gesocialiseerde binnenkatten, die goed tegen grote veranderingen kunnen. In het geval dat er ook nog andere huisdieren aanwezig zijn is het van belang dat je kat goed gesocialiseerd is op andere katten. Dit gebeurt tussen de 8e en de 16e levensweek van de kitten. Zorg ook dat er genoeg tijd is voor een goede introductie, hiervoor geldt een minimumaantal dagen van twee maar dit kan al snel oplopen tot enkele weken.

Buitenkat

3. Een oppas die dagelijks langskomt

Neem je een oppas die dagelijks je kat komt verzorgen, zorg er dan voor dat deze een goed kattenverstand heeft. Een goede verzorging blijft niet alleen bij kattenbakken schoonmaken en voer geven. Kijken hoe de kat omgaat met de vakantie van zijn baasje is uiterst belangrijk. Bovendien is een kat meester in het verstoppen hoe hij zich echt voelt. Wanneer een kat stress heeft, bijvoorbeeld door afwezigheid van zijn baasje kan hij stoppen met eten. Dit kan hem in twee dagen al fataal worden! In plaats van de buurvrouw is het in dit geval beter om een professionele kattenoppas in te schakelen.

Voor wie geschikt:
Deze optie is geschikt voor katten die weinig belang stellen aan de aanwezigheid van jou als baasje. Want denk eraan: met deze optie is er iedere dag maar even iemand in huis en zal je kat zich de hele dag alleen moeten vermaken. Deze optie is zeker niet geschikt voor katten met een dieet, of ziekte waardoor ze medische verzorging nodig hebben. Ook voor katten die zowel binnen- als buitenshuis leven, maar geen kattenluik hebben is deze optie niet geschikt. Aangezien de ‘deuropener’ op vakantie is zal de kat moeten kiezen of hij binnen of buiten wil verblijven en dit levert veel stress op voor je kat.

4. Een inwonende oppas in huis

Kun je iemand vinden die op jouw lieveling wil komen passen in jouw huis, zorg er dan voor dat degene hetzelfde dag- en nachtritme als jijzelf heeft. Katten zijn gewoontedieren en hechten erg veel waarde aan een goed ritme. Het feit dat jouw plek in is genomen door ander personeel is al een groot verschil.  Ook deze oppas zal net zoals genoemd in voorbeeld 3 een enorme dosis aan kattenkennis in huis moeten hebben, om te zien hoe de kat zich echt voelt in de vakantie. Vooral omdat deze vorm van vakantieopvang juist goed toe te passen is bij slecht gesocialiseerde katten waarbij hun aanpassingsvermogen niet zo best is. 

Voor wie geschikt:
Deze optie is geschikt voor katten die slecht met huisvestingsveranderingen om kunnen gaan. Dit zijn bijvoorbeeld slecht gesocialiseerde katten of angstige katten. Ook voor buitenkatten is deze optie zeer geschikt. Voor onze ‘vrije’ buitenkatten (met een grotere leefomgeving dan alleen de tuin) is het erg belangrijk om dagelijks hun territorium af te zetten. Gebeurt dit niet dan zullen andere buurtkatten hun territorium overnemen en zal hij dit opnieuw moeten zien te veroveren wanneer hij terugkomt van vakantie.

5. Het kattenhotel

Breng je je kat naar een hotel, let er dan op of dit hotel bij jouw kat past. Groepshuisvesting is alleen geschikt voor katten die tussen de 8e en 16e levensweek zijn gesocialiseerd met andere katten, niet angstig zijn, goed met nieuwe omgevingen om kunnen gaan en geen speciaal dieet hebben, dit omdat het voor het gestel van de kat van belang is dat zij onbeperkt kleine beetjes kunnen eten gedurende de dag.

Individuele huisvesting: kleine hokjes zijn eigenlijk voor geen enkele kat geschikt. De wettelijke eis is 0,85 m2 per twee katten. Ja dat lees je goed, dit waren de wettelijke eisen voor het huisvesten van twee katten! Gelukkig is deze wet in juli 2014 aangepast, maar helaas is dit nog niet bij alle pensionhouders bekend. Katten hebben ruimte nodig om natuurlijke gedragingen zoals rennen, klimmen, jagen en verstoppen te vertonen.  De voer-, drink- en kattenbakken moeten ideaal minimaal één meter uit elkaar staan en katten hebben een persoonlijke ruimte van ca. 3 meter nodig, wat betekent dat zij liever niet verblijven binnen 3 meter van een andere kat.

Een heel verhaal en een hoop stof tot nadenken. Hopelijk heb ik je op deze wijze kunnen laten zien dat er niet één ideale oplossing is. Het is aan jou om te bepalen welke keus het beste is bij jouw kattenvriendje past.

Groetjes Wendy



Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon, een Noorse Boskat en een huis-tuin-en-keuken kat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), werkt ze als docent bij het Huisdier Kennis Instituut en organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals.


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.