[blog] Je kat borstelen in de ruiperiode? Niet doen!

Help, de rui is weer in volle gang! Met dit heerlijke lenteweer gaan onze winterjassen weer in de kast. Zo zullen ook de vachten van onze kattenvriendjes weer veranderen: van een dikke winterbontjas tot een dun zomerjasje. Ik hoor je denken: ‘Allemaal leuk en aardig, maar wat een bende in huis, wat kan ik hieraan doen?’ Eigenlijk helemaal niks. Wij zijn al snel geneigd om onze katten te helpen om de haren die in een kleine twee maanden uit onze katten vallen, te verwijderen. Helaas werkt dit allemaal averechts!

Cats Only

Onze (gezonde, niet te dikke en geen Pers zijnde) katten kunnen deze vachtwisseling prima zelf aan. Onze katten besteden zo’n drie uur per dag aan vachtverzorging. Op deze manier zorgen zij voor een schone huid en vacht en likken ze loszittende haren weg. Deze haren verzamelen zich in de maag. Vroeger, in de natuur, leefden katten van de muizenvangst. Om te kunnen overleven moest een kat 15 keer per dag een prooi vangen en eten. Denk hierbij aan vogels, kikkers, insecten en muizen. Deze diertjes werden door de kat met huid en haar verzwolgen, en zodoende kwamen dus ook de karkasjes in de kattenmaag terecht. Mede door deze aanvoer van karkasjes en loszittende haren was het voor de kat mogelijk om deze haren op de natuurlijke weg weer uit zijn lichaam te krijgen en konden haarballen worden voorkomen.

Helaas bestaat er geen kattenvoer met prooidieren dus zullen wij moeten zorgen voor een goed alternatief. Zorg ervoor dat je kat onbeperkt kan eten, zo zorgt zij er zelf wel voor om geregeld voer op te nemen zodat losse haren kunnen worden afgevoerd. Heeft je kat toch last van haarballen? Geef haar dan regelmatig een goede haarbalpasta. Op deze manier komen de haarballen toch goed los uit de maag.

Maine Coon

Maar waarom dan niet helpen door te borstelen? Wanneer je je kat borstelt, dan haal je de vachtcyclus overhoop. Hierdoor zorg je er even voor dat er minder haaruitval is, maar dit komt omdat je de rui versnelt in plaats van stopt. De haren die normaal maar één keer in het jaar een cyclus doormaken (waarbij in het voorjaar de onderwol in circa vier tot acht weken uitvalt en uitgesmeerd over de nazomer het dekhaar) zullen nu vaker per jaar een cyclus ervaren waardoor je meerdere ruiperiodes per jaar creëert. Dit kan zelfs overgaan in een permanente rui!

Bij de (half)langharige kat is het ook niet aan te raden om zoveel mogelijk haar uit te kammen in de ruiperiodes. Het is dan beter om dagelijks met de vingers te controleren op klitten en deze plaatselijk te verwijderen. Als er teveel klitvorming optreedt, is eens in de week losjes doorkammen met een zeer grove kam een hulpmiddel. Let op dat er zo veel mogelijk van de vacht wordt gespaard: als de haren eraan toe zijn om los te laten, komen ze zonder onze hulp wel los.

Zoals hierboven beschreven zorgt het te vroeg uitborstelen van haren voor een versnelling van de ruicyclus en dus meerdere ruiperiodes per jaar. Een jonge, gezonde, niet te dikke kortharige kat kan de ruiperiode prima zelf doorkomen en heeft onze hulp dus niet nodig. Komt er toch klitvorming, dan is het zoeken naar de oorzaak.

Interessante materie, en dat nog wel voor mijn eerste geplaatste blog op Huisdierspecialist. Na dit eerste blog zullen er nog vele vooral vacht- en katgerelateerde blogs volgen. In de volgende blog vertel ik meer over deze natuurlijke manier van trimmen.

Groetjes Wendy
Cats OnlyOver de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon, een Noorse Boskat en een huis-tuin-en-keuken kat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren gewoond heeft. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen bedrijf uitvoert, organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals. Op 16 mei 2016 (2e Pinksterdag) is de ‘Grand Opening’ van Cats Only met een leuk programma. Check de website voor meer informatie.
 


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.