[blog] Een oplossing voor de gulzige schrokop!

Hoe snel eet je hond zijn maaltijd op? Het is hond eigen: brokjes worden snel naar binnengezogen en een maaltijd van vers vlees is in 2 happen op. “Hij proeft het niet eens!” riep ik wel eens als ik zag hoe onze labrador Sam zijn maaltijd op at.

hond is gulzige schrokop

Door zó gulzig te eten kan er bij je dier lucht in de buik ontstaan wat boeren, winderigheid, buikpijn en zelfs een maagkanteling kan veroorzaken. Ook worden vaak de voedingsstoffen minder goed opgenomen. Je merkt dan dat het dier hongerig blijft en alsmaar blijft vragen om eten. Met weer als gevolg: overgewicht of juist een veel te magere hond die voedingsstoffen te kort komt. Er is gelukkig een oplossing, en al zeg ik het zelf, een hele leuke ook! De anti-schrokbak.

Anti-schrokbak

De meeste anti-schrokbakken zijn gemaakt van duurzaam en veilig plastic in diverse maten en vormen én ook nog in hippe kleuren. Door je hond eten te geven in een anti-schrokbak wordt iedere maaltijd een feestje. Het tweede voordeel: de hond moet nadenken over hoe hij bij zijn eten komt. Want voor hem geldt nog steeds: de maaltijd moet zo snel mogelijk op. Door het gebruik van de anti-schrokbak doet de hond een stuk langer over zijn maaltijd. Dit geeft niet alleen een vol en voldaan gevoel na de maaltijd, maar het dier is ook moe van zijn ‘harde’ werk. Een win-win situatie!

Hond gaapt

Er zijn vele soorten en maten anti-schrokbakken. Voor grote en kleine (mini-)rassen maar ook voor honden met een brede snuit of juist een spitsere bek. Voor katten zijn ze er ook. Deze bakken zijn net iets anders van formaat en geschikt om te ‘hengelen’ met een pootje. Anti-schrokbakken zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Zo bestaat er de doolhofvorm, ‘grassprietjes’ of een soort laatje met een touwtje waar de hond aan moet trekken om zo (een deel van) zijn maaltijd tevoorschijn te halen. Nog een voordeel: de meeste bakken zijn geschikt voor alle soorten voeding: brokken, blikvoeding of versvleesvoeding.

Eet de hond uit een metalenbak die op een standaard staat dan is er een anti-schrokproduct dat met een grote zuignap in de metalenbak te bevestigen is. Het dier moet nu om de vorm heen eten, want hij kan niet meer ineens zijn snuit in de bak steken.

Anti-schrokspeelgoed

Naast de anti-schrokbak is ook anti-schrokspeelgoed al jaren ongekend populair. Dit speelgoed is enorm sterk en bijna onverwoestbaar. Ook is het verkrijgbaar in veel maten. Je kunt er brokjes instoppen of versvleesvoeding. Het anti-schrokspeelgoed kan overigens ook prima dienst doen als afleiding als je niet thuis bent om zo de angst van het alleen zijn te verminderen. Online zijn heel veel leuke recepten te vinden als je eens wilt afwisselen van de standaard maaltijd.

Een kleine kanttekening: sommige honden raken gefrustreerd van een anti-schrokbak. Dat is niet de bedoeling. Het moet leuk zijn en helpen het schrokken te verminderen. Vraag je dierenspecialist welke bak geschikt zou kunnen zijn. Kijk zelf goed naar je hond, kent hij dit soort ‘spelletjes’ dan kun je wellicht een moeilijkere variant uitkiezen.

Roos Burggraaff-van Limbeek
Via Natura



Over de auteur

Roos Burggraaff-van Limbeek is eigenaar van ViaNatura, een dierenspeciaalzaak die zich volledig richt op natuurlijke voeding voor hond en kat, en is gespecialiseerd in voedselallergieën en -intoleranties. Natuurlijk heeft ze zelf ook dieren. Roos is de trotse eigenaar van Labrador Sam, Powderpuff Quinn en huis-tuin-keuken-poes Muis. Naast haar werkzaamheden voor haar bedrijf is Roos co-auteur voor de Hond&Co-agenda en -scheurkalender.


Via Natura: www.via-natura.nl