[blog] 5 knalgoede vuurwerktips voor je kat

De kerstdagen zijn weer achter de rug, tijd voor het gewone leven. Of toch niet? De paar dagen tussen kerst en nieuw zijn meestal allesbehalve normaal. Of je bent bezig aan de grote schoonmaak, omdat je veel visite over de vloer hebt gehad. Of je komt even bij van een paar dagen eten buiten de deur. Zo ook je katten, want beide opties vergen veel van hun flexibiliteit. En dan komt er ook nog zo’n knallende jaarwisseling aan. Hoe kun jij je kat helpen om zo rustig mogelijk de nieuwjaarsnacht door te komen, ook al is dat in een drukke woonwijk met veel vuurwerk?

Vuurwerktips voor katten

Ik ga er even vanuit dat je een kat hebt die het vuurwerk redelijk aan kan. Natuurlijk gelden deze tips ook voor een kitten waarvan je helemaal niet weet wat hij ervan vindt. Beter teveel voorzorgsmaatregelen dan te weinig!

Tip 1: Houd je kat binnen

Als eerste logische regel zal je aan moeten houden dat je je kat het beste binnen kunt houden wanneer er kans is op knallen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je een (semi) buitenkat hebt.  En toch is dit heel erg belangrijk. Stel je voor, je kat doet nietsvermoedend zijn dagelijkse rondje langs zijn territoriumgrenzen en hoort ineens een harde knal naast zich. Je kat kan zo erg schrikken dat hij in blinde paniek wegrent, zijn eigen territorium uit, naar plaatsen waar hij de weg niet kent. De kans dat hij de weg terug vindt, wordt met iedere knal die hij tegenkomt weer een stukje kleiner.  Maar wanneer moet je je kat dan binnen houden? Ik dacht zelf: simpel, ik houd gewoon de wetstijden aan waarop je vuurwerk af mag steken. Vanaf 2014 is er namelijk een nieuwe wet van kracht waarin staat dat het toegestaan is om van 18.00 tot 02.00 uur vuurwerk af te steken. Super, dat betekent een paar uur binnen houden, dat is te doen. Maar helaas, niets is minder waar. Op internet vond ik dat er in 2012 een nieuwe wet van kracht is gegaan die zegt dat het het gehele jaar door toegestaan is om het zogenaamde categorie 1 vuurwerk af te steken. Schijnbaar wordt dit in de volksmond ook wel kindervuurwerk genoemd. Maar ik vind grondbloemen, fonteinen en knetterlinten toch echt wel serieus vuurwerk. Let dus goed op hoe jouw buurt omgaat met vuurwerk en neem het zekere voor het onzekere.

Tip 2: Zorg voor voldoende verstopplekken

Als tweede is het algemeen bekend dat katten zich graag verstoppen bij angstige situaties. Zorg er daarom voor dat je voor de ellende begint wat extra verstopplekken creëert voor je kat. Bijvoorbeeld een doos onder het bed of achter de bank met daarin een vertrouwd ruikend kleedje. Maar denk eraan, haal hiervoor geen kleedjes weg op plekken waar je kat graag ligt. Dit brengt bij voorbaat al stress mee. Ook de badkamer is een goede plek om een extra plekje te creëren. Katten ervaren de badkamer als een erg fijne plek, omdat er weinig lawaai is én vaak hebben badkamers een klein raampje zodat er weinig zicht is op buiten.

Tip 3: Sluit je kat niet op, sluit de gordijnen en zet de radio aan

En dan breekt oudjaarsavond aan. Ben je weg deze avond tref dan nog wat extra voorzorgsmaatregelen. Sluit je kat nooit op, maar zorg er juist voor dat hij voor hem veilige plekken in huis op kan zoeken. Sluit de gordijnen en zet de radio of tv gedempt aan. Dit niet omdat het vertrouwd klinkt voor je kat, zoals vaak wordt gedacht. Maar juist omdat dit het geluid van buitenaf wat dempt. Denk er wel aan dat je een zender uitkiest waar geen vuurwerk wordt uitgezonden.

Tip 4: Gedraag je net als anders en gebruik spel om angst te reduceren

Ben je wel thuis gedraag je dan zo normaal mogelijk. Laat je kat zelf besluiten wat hij fijn vindt om te doen. Heb je visite over de vloer en heeft je kat behoefte aan privacy zorg dat hij die dan op kan zoeken. Doe de gordijnen ruim voor 12 uur dicht; liever nog vanaf de tijd dat er vuurwerk te zien is in de buurt. En zorg er wederom voor dat je ook geen vuurwerk op tv of radio afspeelt. Gedraagt je kat zich zoals normaal dan mag je hem gerust belonen. Gedraagt je kat zich angstig doe dan vooral niets. Door hem te troosten zul je de angst bevestigen waardoor deze toe zal nemen. Om je kat af te leiden van al dat engs buiten kun je beter gebruik maken van spel. Door het spelen met je kat zal de stress afnemen. Ook geurmiddeltjes zoals Feliway, kattenkruid en valeriaan kunnen je kat helpen om zich wat relaxter te voelen.

Tip 5: Let op voor ontsnappende katten

Ga je naar buiten om naar het vuurwerk te kijken of je buren een gelukkig nieuwjaar te wensen zorg er dan voor dat je kat niet kan ontsnappen. Een openstaande deur kan resulteren in een in paniek rondrennende kat op straat. Rond de jaarwisseling raken er helaas veel katten vermist. Zorg er sowieso voor dat ook je binnenkat gechipt is, zodat hij wanneer hij toch het huis uit glipt en vermist raakt weer bij jou terecht komt. In Amerika hebben ze daarbovenop nog een extra slimmigheidje bedacht. The Kitty Convict Project wil eigenaren van binnenkatten stimuleren om hun kat iets oranjes ‘aan te trekken’. Wanneer je binnenkat buiten gespot wordt, ziet iedere voorbijganger dat deze kat helemaal niet buiten hoort. De voorbijganger kan dan proberen de kat te vangen zodat deze zo snel mogelijk weer thuis is. Op zich een super idee, waar het niet dat katten aankleden nou niet bepaald katvriendelijk is. Dus het idee is er, nu de uitwerking nog.

Hopelijk kom je met bovenstaande tips gezellig de jaarwisseling door. Mocht het geknal toch meer problemen opleveren dan verwacht dan is het zaak om een andere oplossing te vinden voor de volgende jaarwisseling. Gelukkig heb je daar nog een jaar de tijd voor.

Extra tip: koop geen kalmerende middelen zonder professioneel advies. Helaas zijn enkele middelen op de markt die als dergelijk verkocht worden maar helaas niet werken. Deze middelen op basis van Acepromazine (zoals het middel Vetranquil) helpen het dier niet relaxen maar verlammen het dier. Je kat zal dus alles meekrijgen, maar er niets mee kunnen doen.

Is jouw buurt echt niet katvriendelijk op oudjaarsavond en zie je het niet zitten om je kat dit nogmaals aan te doen dan is er volgend jaar ook de mogelijkheid om je kat een weekendje bij een dierenhotel, zoals Cats Only, onder te brengen. Dierenhotels zitten vaak in een vuurwerkarm (buiten)gebied waar de dieren in alle rust kunnen verblijven. Cats Only biedt bijvoorbeeld plaats aan 16 katten. Lekker rustig, toch!

Bij deze wens ik iedereen alvast een fijne jaarwisseling en zie ik je graag in 2017!

Groetjes Wendy
Cats Only


Over de auteur

Wendy van Cats Only

Wendy Govers-van Thiel is eigenaar van Cats Only - kattenhotel & katsalon en natuurlijk heeft ze zelf ook katten: een Maine Coon en een Noorse Boskat, maar ook een Oudduitse herder en een paard. Niet gek als je bedenkt dat ze geboren en getogen is op een boerderij en altijd tussen de dieren heeft gewoond. Naast de werkzaamheden die Wendy in haar eigen kattenhotel uitvoert (waarbij elke gast beschikt over een eigen kamer met tuin), werkt ze als docent bij het Huisdier Kennis Instituut en organiseert ze lezingen, cursussen en workshops over kat,- huid- en vachtvriendelijke vachtverzorging voor kattenbezitters en professionals.


Cats Only: www.cats-only.nl   |   Controleer hier of dit pension nog plaats heeft voor je huisdier.