Bescherm je dier milieubewust: gekamde haren horen bij het restafval

Velen gruwelen van vlooien en teken. Of je dat nu wilt voorkomen met een spot-on, een tablet, een halsband of een injectie, er is voldoende keuze. De bedoeling van zo’n behandeling is dat een vlo of teek die op de huid terecht komt, hiermee in aanraking komt. Geen vlo of teek is dan nog veilig! Maar let op, want sommige van deze middelen kunnen ook via huidschilfers en haren worden verspreid. 


    Je hond of kat verliest de hele dag haren en huidschilfers. Dat gebeurt vooral op plekken waar hij zich wast of veel ligt. In de mand, op de bank en soms midden in de woonkamer. In uitgevallen haren en huidschilfers kunnen ook restanten zitten van alles wat er op de huid is gebruikt. Resten van shampoo, parfums, etherische oliën en ook van sommige vlooien- en tekenmiddelen. 

    Voor de vlooien in je huis is dat laatste geen goed nieuws. Een deel van de vlooien- en tekenmiddelen zijn namelijk ook in de omgeving effectief tegen vlooienlarven en vlooieneitjes. Die eigenschap is handig, want daardoor verminder je de kans op een nieuwe vlooienplaag. In de bijsluiter van het door jou gekozen vlooien- en tekenmiddel lees je of deze ook zo’n omgevingswerking heeft.


    Buiten borstelen? Laat geen haren achter in het milieu

    Waar de haren van je huisdier binnenshuis een positief effect kunnen hebben, geldt dat niet voor buiten. Er zijn hondenbaasjes die hun hond in de tuin, in het bos of op de heide een heerlijke borstelbeurt geven. Vervolgens worden de uitgeborstelde haren in de natuur achtergelaten met de gedachte dat wilde dieren die nog kunnen gebruiken. Toch is dat niet zo verstandig. 

    Alle restanten van shampoo en vlooien- en tekenmiddelen die aan de haren plakten kunnen door de regen uitspoelen en in de grond terecht komen. En als vogels ze in hun nest gebruiken dan kunnen de kuikens er ook mee in aanraking komen. Of dat gevolgen heeft en wat die gevolgen zijn, is niet bekend. Toch is het uit voorzorg beter om uitgekamde haren niet in de natuur achter te laten. Om dezelfde reden horen losse haren ook niet bij het GFT-afval. Ruim uitgekamde haren op en gooi ze bij het restafval.


    Natuurlijk is niet altijd milieuvriendelijk

    Het kan zijn dat je jouw dier behandelt met een natuurlijk vlooienmiddel. Niet alle producten zijn officieel geregistreerd of hebben wettenschappelijk bewijs voor de effectiviteit. Hoewel de benaming ‘natuurlijk’ anders doet vermoeden is zo’n middel niet per sé milieuvriendelijk. Natuurlijke vlooienmiddelen zijn gemaakt door het bewerken van een plantaardig product. Daardoor worden de gewenste eigenschappen versterkt. Dat kan een geur of smaak zijn, maar ook giftigheid. 

    In natuurlijke vlooiendruppels en -banden wordt geprobeerd stoffen met specifieke eigenschappen bij elkaar te brengen. Dat kan de afwerende werking van een sterke geur of de giftige werking tegen parasieten zijn. Het probleem daarbij is dat van lang niet alle stoffen ook is aangetoond dat ze werken tegen vlooien en teken. Bovendien kunnen sommige stoffen, zoals Tea Tree olie, schadelijk zijn voor het milieu. Als je hond is behandeld met een natuurlijk middel om vlooien en teken af te weren, dan is het nog steeds verstandig uitgekamde haren weg te gooien bij het restafval.


    Maand van de Parasiet

    De Maand van de Parasiet is een onderdeel van een bredere campagne “Medicijnen en Milieu”. Dit jaar worden de handen ineen geslagen en ondersteunen ESCCAP, Dibevo, KNMvD, Faculteit diergeneeskunde, De Groene Veterinair en Vedias de campagne om diereigenaren bewust te maken van verantwoord gebruik van antiparasitica. Hiermee bedoelen we antivlooien- en tekenmiddelen en ontwormingsproducten. Er worden diverse onderzoeken gedaan en er moet nog veel meer onderzocht worden, maar het is wel bekend dat er restproducten in het milieu terecht komen. Met elkaar, als voorschrijvers én gebruikers van deze middelen, kunnen we een aantal voorzorgsmaatregelen nemen voor een gezond(er) leefklimaat!