Angstige hond? Dit kun je eraan doen

Angst is een veelvoorkomende emotie bij honden en komt in allerlei gradaties voor. Zo kan een hond angstig zijn voor prikkels tijdens een wandeling – denk aan onbekende soortgenoten of vreemde mensen – maar ook angst voor geluiden, zoals onweer, komt veel voor.

Angstige hond


Angst kan zo intens zijn, dat je hond alleen nog wil vluchten. In zo’n geval kan gedragsmedicatie nodig zijn om de hond in staat te stellen om goede dingen te leren.

Wat kun je doen om angst bij honden te verminderen?

Angst zal uiteindelijk verminderen wanneer je hond wordt blootgesteld aan hetgeen waar hij bang voor is. Deze blootstelling moet hem er vervolgens van overtuigen dat het niets is om bang voor te zijn. Uiteraard wordt de angst niet minder wanneer de blootstelling je hond bevestigt in zijn angst. Er zal dus goed rekening gehouden moeten worden met het leervermogen en de grenzen van je hond.

Hoe weet je wat de grens van je hond is bij angst?

Bij veel dingen waar honden bang voor zijn, komt de angst in gradaties. Bij geluiden zit die gradatie in het volume. Bij prikkels tijdens een wandeling – bijvoorbeeld een andere hond – zal de gradatie onder andere bestaan uit de afstand, maar ook uit de intentie van de prikkel.

Angst bij hond


Je hond kan bijvoorbeeld banger zijn voor grote, zwarte honden dan voor kleine, witte soortgenoten. De benodigde afstand kan dus bij de ene hond anders zijn dan bij de andere hond. Ook is het gedrag van de andere hond een factor die deze intensiteit kan bepalen.

De grens blijkt uit het gedrag van de hond. Ontstaat er dusdanig veel angst dat de hond niets anders wil dan vluchten, dan zijn we de grens gepasseerd. Valt de hond in een spannende situatie iets anders te leren dan vluchten, dan is de hond op zekere hoogte trainbaar. Hoe minder spanning je hond ervaart, hoe gemakkelijker het zal zijn om hem te trainen in die situatie.

Hoe wordt een blootstelling een prettige ervaring?

Wanneer je hond in de nabijheid van een spannende prikkel fijne dingen ervaart, dan zal na verloop van tijd de angst in die situatie verminderen. De hond wordt minder angstig, want in de buurt van van die spannende prikkel gebeuren alleen prettige dingen.

Wandelen met de hond


Het tegenovergestelde is ook waar. Vervelende ervaringen (en daarmee bevestiging van de angst) moet je boven alles zien te voorkomen als je oefent om de hond minder bang te maken in aanwezigheid van een prikkel. Bij het trainen van een angstige hond kan je gebruikmaken van hulpmiddelen.

Hulpmiddelen voor een prettige ervaring

Met hulpmiddelen kun je een situatie voor je hond verbeteren en leuker maken. Een wandeling wordt prettiger als een hond mag doen wat hij graag doet. Dit zal verschillen per hond, maar de meeste honden gebruiken graag hun neus. Je hond tijdens de wandeling laten snuffelen door gebruik te maken van een lange lijn, zal dus bijdragen aan zijn welzijn.

Houdt je hond erg van spelen, maak dan gebruik van zijn favoriete speeltje of spelletje in situaties die hij spannend vindt. Hoe beter je de grenzen van de hond respecteert, hoe groter de kans dat de hond ook durft te spelen. Ook al speelt je hond niet echt mee: als je ziet dat het hem opvrolijkt, wordt jouw inzet al beloond.

Gebruik het lekkerste voer. In mijn ervaring is de inhoud van een tube met leversmaak voor veel honden een motiverende beloning. Wanneer een situatie voor de hond spannend wordt, zal je met een behoorlijk interessante beloning moeten komen.

Hulpmiddelen kan je ook vinden in de categorie ‘middelen voor ontspanning’ en ‘tegengaan van stress’. Probeer te voorkomen dat je hond in zijn leven te veel stress ervaart. Middelen als Bach-druppels, een DAP-verdamper en vrij verkrijgbare supplementen als Zylkène en Telizen kunnen helpen om je hond meer te laten ontspannen.


Judith Fick
Over de auteur

Judith Fick is hondentrainer en hondengedragstherapeut. Ze heeft gedragstesten gedaan voor DOA, Nederlands grootste dierenasiel, en doet dit ook voor de Leonberger Vereniging. Ze is werkzaam geweest als instructeur voor KNGF-geleidehonden en heeft haar eigen bedrijf Hondentaak. Ze biedt privé training voor pups, privé begeleiding bij gedragsverbetering en ze heeft een arsenaal aan onlinecursussen in haar online leeromgeving. Van online puppy cursus tot (ook hier weer) het verbeteren van gedrag, zoals blaffen in de tuin. Zelf heeft ze 2 herplaatshonden afkomstig uit Spanje.


Hondentaak privé & online hondentraining: www.hondentaak.nl