Het afscheid van je huisdier goed geregeld

Het verdriet van een overleden huisdier kan groot zijn en iedereen gaat hier anders mee om. Van direct een nieuw dier aanschaffen tot niet kunnen werken, het afscheid nemen van een dier en het rouwen om het verlies is heel persoonlijk. Iedereen heeft andere behoeftes. Weten wat voor mogelijkheden er zijn in de laatste fase of erna, kan helpen bij een goed afscheid. En een goed afscheid helpt bij het verwerken van verdriet.


En dat is precies de reden dat Platform Als een huisdier doodgaat een website heeft opgericht met informatie over alles wat te maken heeft met het overlijden en afscheid nemen van een huisdier. Zo vind je er ideeën om de herinnering aan je geliefde huisdier levend te houden. Bijvoorbeeld met sierraden en verschillende urnen. Maar ook regelgeving rond het begraven in de tuin, watercrematies en herdenkingsrituelen staan omschreven. Een overzicht van uitvaartverzorgers voor dieren vind je ook terug op de website.

Uitvaartverzorger voor dieren

'Een uitvaartverzorger voor dieren?' denk je misschien. Voor veel eigenaren is dit vak nog onbekend, maar omdat er steeds meer aandacht is voor het het afscheid nemen van huisdieren zoeken ook steeds meer huisdiereigenaren hulp hierbij. Vandaar het ontstaan van dit nieuwe vak. Uitvaartverzorgers voor dieren kunnen huisdiereigenaren hulp bieden bij de laatste levensfase van het dier, het organiseren van een herdenkingsdienst of het afhandelen van praktische zaken na het overlijden van het dier. Bijvoorbeeld het regelen van een graf of uitstrooimoment.