Doe dit niet als je je hond of kat wil fotograferen

Foto’s van je huisdier kun je best zelf maken, maar er zijn een paar dingen die je nooit moet doen. We zetten de grootse fouten even op een rij.

1. Op je hurken gaan zitten...

...als je een bende honden fotografeert. Enig idee hoe de fotograaf (ik dus!) eruitzag na deze fotosessie?

Dierenfotografie
 

2. Blijven staan

Deze tip lijkt wat tegenstrijdig ten opzichte van tip 1, maar foto’s moeten op ooghoogte geschoten worden. Bij een paard is dat beduidend eenvoudiger dan bij een kat, maar ook voor de kleinste beestjes geldt, dat je de mooiste foto’s krijgt als de lens op dezelfde hoogte is als het gezichtje van het model. En inderdaad: als het dan gaat om een klein katje in het gras, zit er niks anders op dan plat op de buik te gaan liggen.

3. Flits gebruiken bij het maken van je dierenfoto

Goede foto’s maak je alleen bij daglicht, of met behulp van studiolampen. Omdat we er voor het gemak maar van uitgaan dat je niet over een fotostudio beschikt, is het enige wat erop zit: overdag fotograferen. Zodra het begint te schemeren mag de camera in de kast. Een plaatje dat gemaakt is met een flitslamp, is namelijk geen foto maar een ‘kiekje’.

Foto met flits katten
Foto: Jon Ross

4. Huisdier in de felle zon fotograferen

Lijkt ook weer een beetje tegenstrijdig ten opzichte van de voorgaande tip, maar ook foto’s in de felle zon zijn vaak geen toonbeeld van perfectie. Je model knijpt zijn ogen dicht, witte aftekeningen lijken licht te geven en glanzende onderdelen van een halsband reflecteren de zon. Let wel: zon is honderd keer beter dan schemering, maar als de zon fel schijnt en je hébt de keuze, dan krijg je vaak een betere foto als je een beetje schaduw opzoekt.

fototips voor huisdieren
Foto: Adam Griffith

5. Dwingen

Een van de leuke dingen van dieren is dat ze blijk geven van hun psychische staat door middel van hun gezichtsuitdrukking. In gewoon Nederlands: dieren kunnen blij, boos of bang kijken. Bij een hond die door middel van een woedend ‘BLIJF!’ te verstaan kreeg dat hij even moet blijven zitten, kun je die vrolijke blik wel vergeten. Net als bij een kat of konijn die tot vijf keer toe terug in zijn mandje wordt gepropt.

De moraal van het verhaal: als je je model met een vrolijke gezichtsuitdrukking op de foto wilt hebben, dan werkt dwingen niet. Een vrolijke foto krijg je alleen als de dieren een beetje vrolijk behandeld worden door de fotograaf of zijn assistent.

6. Je huisdier alleen fotograferen

Als je een dier fotografeert dat gewoon zijn eigen ding aan het doen is – denk aan spelende honden, een kat die in een boom klimt of een konijn dat vrolijk door het gras hopt – kun je dat best alleen. Maar zodra er geposeerd moet worden, het dier soms vastgehouden moet worden of als het de bedoeling is dat je model even ‘spannend’ kijkt naar een speeltje of snoepje, dan heb je als fotograaf echt hulp nodig.

Foto met rommel

7. Rommel laten liggen

Bepaal van tevoren waar je het dier wilt fotograferen en zorg ervoor dat er geen rommel te zien is op de achtergrond. Een bezem achter het konijn in het gras, een stopcontact in de muur achter de kat, een geparkeerde auto achter twee spelende honden, dat verpest de foto. Gras en bomen zijn prachtig als achtergrond, net als een mooie wolkenlucht of een effen gekleurde muur. En als er dan toevallig een kastje voor die muur staat, zet dat dan even weg.

Ik wens je heel veel plezier met het fotograferen van je huisdier!


Janine VerschureOver de auteur

Janine Verschure schrijft en fotografeert voor een groot aantal dierenbladen, maar runt ook haar eigen blad als uitgever van Kattenmanieren. Daarnaast is ze de auteur van verschillende boeken over dieren, o.a. over honden, katten, paarden en geiten.


Janine Verschure: www.janineverschure.nl