6 tips voor een fijne vakantie met je hond
De hond mee op vakantie, gezellig! Natuurlijk zijn er dan wel wat dingen waar je aan moet denken. De juiste reispapieren bijvoorbeeld: binnen de EU zijn een EU-dierenpaspoort, chip en rabiësvaccinatie altijd verplicht als je over de grens gaat met je hond. En hoe zorg je ervoor dat je hond straks veilig en gezond weer thuiskomt? Deze tips helpen om van je vakantie een succes te maken.
1. Plan heen- en terugreis bijtijds
Ga je buiten de EU op vakantie? Dan kan zo’n land extra invoereisen stellen. Maar let ook goed op de eisen om terug te komen! Soms moet je daarvoor al voor vertrek een bloedtest op rabiës laten doen, ten minste 30 dagen na de rabiësvaccinatie. En plan je reisroute: je mag niet bij elke grenspost de EU weer binnenkomen met je hond.
2. Zorg voor vers en veilig drinkwater
Neem een drinkfles mee voor je hond. Op terrassen of andere openbare plekken staan soms drinkbakken klaar voor honden, maar denk erom dat daarmee ook ziektes kunnen worden overgedragen. Kennelhoest bijvoorbeeld! Je eigen water meenemen is dus verstandiger.
3. Controleer op gevaarlijke grassen
Trek je de natuur in, controleer je hond dan na afloop op grasaren. Die kunnen terechtkomen in de neus, ogen of oren van je hond, maar ook bijvoorbeeld tussen zijn tenen. Ze hebben kleine weerhaakjes en werken zich daarmee verder naar binnen, zelfs door de huid heen. Zo kunnen ze voor nare ontstekingen zorgen.
4. Bescherm je hond tegen enge beestjes
Bescherm je hond (en jezelf) tegen teken, muggen, zandvliegen en andere beestjes die ziektes kunnen overbrengen! Gebruik een goed parasietenwerend middel en controleer je hond elke avond op teken. Toch een teek gevonden? Trek hem er direct uit met een tekentang. Niet verdoven, niet draaien en niet in de teek knijpen!
5. Check de dresscode in het buitenland
Neem een muilkorf mee, want dat kan verplicht zijn in bijvoorbeeld openbaar vervoer, kabelbanen, boten of op drukke plekken. Een muilkorf is beter dan een snuitband, want met zo'n band kan je hond niet hijgen. In een warm vakantieland kan hij dan snel oververhit raken! Oefen de muilkorf thuis zodat je hond het niet vervelend vindt. Het LICG geeft daarvoor tips.
6. Voorkom zoekraken van je hond
Zorg dat je hond niet zoek kan raken. Een extra lange riem en een lange lijn zijn handig, net als een flinke grondpin. Een adreskokertje met je vakantieadres en/of een penning met je 06-nummer erop maken het de eventuele vinder makkelijk. Zorg bovendien dat de chipregistratie klopt, inclusief een telefoonnummer waarop je in de vakantie bereikbaar bent!
Nog één ding: Laat bij zonnig weer NOOIT je hond in de auto achter, ook niet voor eventjes!
Over de auteur
Saskia Ober is bioloog, gediplomeerd hondengedragstherapeut en medewerker kennis- en informatieontwikkeling bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Daar is ze o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van de huisdierenbijsluiters en praktische documenten met informatie over huisdierengedrag, -huisvesting, -verzorging en -voeding, maar ook over veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. In haar eigen leven zijn huisdieren altijd belangrijk geweest, met een hoofdrol voor konijnen.