6 positieve trainingstips voor je nieuwe puppy

En daar is hij dan, jouw lieve, vrolijke huisgenoot. Hij gaat je leven de komende tijd behoorlijk op de kop zetten – en waarschijnlijk ga je hier volop van genieten! En toch, soms is een nieuwe pup ook best een uitdaging. Zo’n klein hondje weet namelijk nog niet wat er van hem verwacht wordt. Dat moet hij nog leren.

Puppyposter met positieve trainingstips


Omdat het nu eenmaal makkelijker is om gewenst gedrag aan te leren, dan ongewenst gedrag af te leren, heeft gedragsbioloog dr. Claudia Vinke van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht een aantal positieve trainingstips op een rij gezet.

Help! Mijn pup springt op meubels!

Wil de pup op de bank of een ander meubel springen? Leid hem af met een speeltje of met een ‘zit-/lig-/mand- oefening’ en vergeet de pup niet te belonen als hij weer met vier pootjes op de grond staat. Zorg in plaats van de bank wel voor een comfortabel eigen plekje, zodat de hond zich daar lekker kan terugtrekken!

Alleen thuis zijn moet je leren

Honden zijn sociale dieren, aan alleen thuisblijven zal de pup moeten wennen. Bouw dit stapsgewijs op, begin met enkele seconden. Help de pup door dit na het uitlaten te doen en als afleiding kun je bij het weggaan een lekkere kauwstaaf geven. Zo leert hij dat even alleen thuisblijven iets lekkers krijgen betekent.

De voerbak verplaatsen

Het is belangrijk dat je de voerbak van je hond kunt weghalen, zonder dat hij hiervan van slag raakt of ‘voernijd’ ontwikkelt. Kies voor de voerbak een rustige plaats, zodat je pup niet onnodig stress ervaart. Geef kleine beetjes voer die je met de hand aanvult, zo koppelt de hond dat de komst van je hand ‘meer voer’ betekent.

Ruilen van voer en speeltjes

Je pup voelt zich steeds meer thuis en begint zijn leuke speeltjes, ligplek of bot belangrijk te vinden. Dit kan soms leiden tot een snauw, of beet op het moment dat je het weg wilt pakken of langsloopt. Maak er een ruil van: geeft je pup het speeltje af, beloon hem dan met wat lekkers.

Bekijk de poster en lees de 2 laatste tips! 

Download de poster


De poster wordt je aangeboden door brancheorganisatie Dibevo en Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.