5 signalen waaruit blijkt dat jouw kat dol op je is!
Elke katteneigenaar zegt doorgaans dat de eigen kat dol op hem of haar is. Maar is dat werkelijk zo? Is de kat blij je te zien als hij je op staat te wachten achter de deur na een lange werkdag? Of wanneer hij je kopjes geeft of op de grond gaat liggen en zijn buik showt aan je? Lees en leer over 5 signalen en kom erachter of jouw kat spint van blijdschap.
1. Vriendelijk begroeten na afwezigheid
Je kent het wel. Bij thuiskomst van het werk of zelfs wanneer je even naar de winkel bent geweest, staat de kat je blij op te wachten. Dit is niet vanzelfsprekend. Katten slapen tussen de 14-18 uur per etmaal, dus het kan goed dat het middagdutje samenvalt met jouw terugkeer van de supermarkt. Tóch wordt een kat wakker indien je thuiskomt. Er zijn katten die zelfs het autogeluid van hun baasje kunnen onderscheiden van alle andere automobielen op straat. Merk je al bij het waarnemen van kleine details, (zoals auto, deurklink, voetstappen) opwinding bij je kat? Dan is deze razend enthousiast dat je er weer bent!
Indien de kat daarna naar je toe loopt met de staart in de lucht is dit een vriendelijke houding. Loopt de kat echter naar je toe met de staart omhoog én een krul bovenin, dan kun je ervan uit gaan dat je als leuk gezelschap wordt gezien.
2. Sociaal gedrag, zoals wassen en slapen
Katten zijn solitaire dieren, maar ze zijn niet alleen maar op zichzelf gesteld. Dit is wel altijd voor waarheid aangenomen, omdat de oorspronkelijke wilde kat op zichzelf leeft. Onze huiskatten hebben daar verandering in gebracht en kunnen inmiddels ook in groepsverband leven. Ze laten zelfs kenmerken zien die horen bij sociaal groepsgedrag.
Katten zijn erg schoon en hygiënisch, dat blijkt uit het feit dat ze dagelijks gemiddeld 3 uur bezig zijn met zichzelf te verzorgen. Dit wassen, zoals wij dat noemen, wordt ook bij soortgenoten gedaan waarmee ze goed overweg kunnen. En katten vertonen het ook naar mensen! Katten laten sociaal (gewenst) gedrag alleen zien aan andere katten, dieren of mensen als ze hier een goed gevoel bij hebben.
Slaapt jouw kat ook tegen je aan en zelfs ‘s nachts dicht bij je? Dan kun je ervan uit gaan dat ook dit sociaal gewenst gedrag is. De conclusie is dat de kat dit zelf opzoekt en fijn vindt.
3. Spinnen/snorren bij het aaien
Hopelijk herkent iedere katteneigenaar dit en heeft het zelf mogen ervaren. Een kat die heerlijk spint of snort terwijl je hem aait. Spinnen of snorren is hetzelfde overigens!
Waarom doet een kat dit en wat betekent het? Laten we bij het begin beginnen. Kittens en moederpoezen spinnen naar elkaar. Er wordt aangenomen dat dit de enige vorm van communicatie is tussen hen, aangezien kittens doof en blind geboren worden. Door middel van spinnen worden er trillingen waargenomen van kittens bij de moeder en vice versa. Men denkt dat het ‘trappelen’ er enigszins mee te maken heeft, omdat dit tegelijk wordt vertoond en te maken heeft met de melkproductie. Op latere leeftijd zie je sommige katten dit nog steeds doen. Trappelen op dekens, kussens en spinnen tegelijkertijd. We mogen geloven dat ze dit doen uit tevredenheid. Vroeger tevreden dat ze melk kregen van moederpoes en nadien tevreden met aandacht van de eigenaar.
Maar er is een kanttekening en dat is in uitzonderlijke situaties.
Katten spinnen/snorren ook als ze zwaargewond bij de dierenarts op de behandeltafel liggen. Waarom zul je denken. Katten kunnen zichzelf kalmeren door te snorren. Bloeddruk daalt, hartslag ook. Eigenlijk alles wat je lichaam doet in complete rust, maar ook wat nodig is in een acute noodsituatie om bijvoorbeeld bloedverlies te beperken. Er is wetenschappelijk aangetoond dat dit snorren óók op ons mensen positief werkt. Onze bloeddruk zakt en de hartslag daalt bij het aaien van een spinnende kat en het voelen van die trillingen.
Dus aai erop los, het is bewezen effectief voor de gezondheid!
4. Buik showen en soms zelfs laten aaien
Dit is iets wat je bekend voorkomt óf juist het tegenovergestelde! Ik krijg vaak vragen waarom de kat de eigenaar pakt en bijt. Als ik dan vraag om de situatie te schetsen, gaat het ongeveer zo; “De kat komt naar mij toe en vraagt om aandacht. Gaat vervolgens voor mijn neus, met zijn rug op de grond liggen en wil geaaid worden. Zodra ik dat doe, word ik gepakt en gebeten!” Klinkt dit bekend?
Het showen van de buik, het openlijk blootstellen aan gevaar, is een teken van vertrouwen. De buik is tenslotte ontzettend kwetsbaar. Dus als een kat zijn buik laat zien, is dit een uiting van vertrouwen. Wij doen er dan eigenlijk een schepje bovenop door dat delicate deel eens goed te benadrukken…. ahum. (even lekker aaien op dat blote buikje!) De meeste katten zijn het überhaupt niet gewend om op de buik geaaid te worden, laat staan op zo’n gevoelig moment.
Mag jij jouw kat daarentegen wel rustig aaien op de buik als deze voor je op de grond ligt, dan is het toppunt van vertrouwen.
5. Het bekende ‘Kopjes’ geven
Daar is ie weer! Kopjes geven, geur afzetten. Dat is feitelijk wat het betekent. Met kopjes geven zegt een kat niet dat ie jou persé leuk vindt. Hij eigent je toe aan subjecten wat hij bij zijn territorium vindt passen. Dus of dat jij dat nu bent of de stoel, tafel, boodschappentas, dat maakt niet uit. Dit doet een kat met geuren die worden afgezet middels de mondhoeken. Feromonen noemen we dat. Elke kat heeft unieke feromonen en andere katten ruiken deze ook. Voor mensen zijn deze (gelukkig) niet waarneembaar.
Het afzetten van geur wil ook zeggen dat de kat het op prijs stelt dat jij bij zijn bezittingen hoort. En zeker als die kopjes meermaals gegeven worden, mag je er toch wel vanuit gaan dat de kat je leuk vindt!
Wil je nog meer weten?
Er zijn nog meer subtiele signalen die katten geven als ze jou leuk vinden. De ene kat is de andere niet en ze hebben ook andere behoeftes. Of een kat het fijn vindt om geaaid te worden of gezelschap op prijs stelt, ligt deels in het karakter en deels in de opvoeding of socialisatieperiode ten grondslag. Wil je het zeker goed doen voor jouw kat, overweeg dan eens om mee te doen aan een workshop over kattengedrag. Dan krijg je inzicht en bruikbare tips voor thuis om elkaar beter te begrijpen.
Over de auteur
Anneke Houbraken is gediplomeerd én geaccrediteerd gedragstherapeut voor katten. Sinds 2014 heeft ze een eigen praktijk, Miauw Kattentherapie en vanaf juni 2021 trimt ze ook katten in Miauw Kattentrimsalon. Anneke is geboren op een boerderij en altijd omringd geweest door verschillende dieren. Toch trokken katten haar aandacht. Naast eigenaren en hun kat(ten) helpen met het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, verzorgt Anneke ook op regelmatige basis lezingen en workshops over kattengedrag. Daarnaast is ze stagebegeleider en gastdocent. En natuurlijk heeft ze zelf ook katten. Drie stuks om precies te zijn: een kruising Europees korthaar en twee Ragdolls.
Miauw Kattentherapie: miauw-kattentherapie.nl
Miauw Kattentrimsalon: miauw-kattentrimsalon.nl